Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstelwerk na hoogwater: baggeren, bestraten en opruimen

Geplaatst opdinsdag 31 augustus 2021 - 13:59

Rijkswaterstaat is dinsdag gestart met het opknappen van de schade die het hoogwater in juli heeft veroorzaakt.

Het eerste schadeherstelwerk is op de Grensmaas bij Grevenbicht. Daar wordt gebaggerd om de veerpont tussen Vlaanderen en Nederland weer in bedrijf te krijgen.

Opgehoopt zand
Het hoogwater heeft veel zand en grind verplaatst in het zomerbed van de Maas. Hierdoor is onder meer de vaargeul van de veerpont dichtgeslibd. "Het uitbaggeren ervan nemen wij voor onze rekening. Onze collega's van De Vlaamse Waterweg zorgen dat het pontje wordt hersteld. Ook halen ze aan de Belgische kant van de vaargeul het opgehoopte zand weg", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Het karwei is vrijdag 3 september klaar.

Sluizen, stuwen en oevers
Om goed in te schatten hoeveel werk er nodig is, heeft Rijkswaterstaat de afgelopen weken eerst verschillende bruggen, sluizen, stuwen, oevers en vistrappen geïnspecteerd. Ook is het aangespoelde afval in de uiterwaarden in kaart gebracht. De hoofdsystemen hebben het hoogwater goed doorstaan, zo blijkt. Toch is veel opknapwerk nodig voor relatief kleine schades. Er zijn duikers stuk, verkeersborden voor schepen zijn kapot of weggeslagen en de oeververdediging en bestrating van sluiseilanden zijn op enkele plekken weggespoeld.

Kadavers
Onveilige situaties voor publiek, gebruikers van de vaarwegen en medewerkers van Rijkswaterstaat krijgen voorrang, aldus de woordvoerder. Het weghalen van bijvoorbeeld gastanks en kadavers loopt al een tijdje en zal nog even vergen. Daarna worden schades aan de watersystemen hersteld. De overige schade komt aan bod binnen het geplande beheer en onderhoud. De totale kosten van het opknapwerk vallen voor Rijkswaterstaat nog niet in te schatten.

Afval
Tegelijk met de inspecties op en rond het water, ruimt een aannemer in opdracht van Rijkswaterstaat het aangespoelde afval op. "Dat is al een maand gaande en we krijgen nog steeds meldingen binnen. Het verwijderen van de troep gaat dus verder. Tegelijk met de opruimactie, inspecteren we de oevers en waar mogelijk geven we vrijwilligers toegang om mee te helpen."

Lees ook: Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen