Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei

Geplaatst opvrijdag 24 maart 2017 - 11:40

De herstart van de Belgische kernreactor Tihange 1 wordt wederom uitgesteld.

Vanwege langer dan geplande herstelwerkzaamheden wordt het 31 mei in plaats van 31 maart, liet exploitant Engie Electrabel vrijdag weten.

Hulppompen
De reactor ten zuidwesten van Maastricht ligt werd begin september stilgelegd toen een gebouw in het niet-nucleaire deel waar hulppompen staan beschadigd raakte. De herstart is sindsdien al verscheidene malen aangekondigd en weer uitgesteld.

Onderzoek
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet toestemming geven voor de herstart. Het energiebedrijf heeft op verzoek van deze toezichthouder besloten eerst nog nader onderzoek te doen. Ook moet de grond nog worden verstevigd, zegt een woordvoerder tegen persbureau Belga.

Schade
Kernreactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw beschadigd raakte. Dat kost de uitbater maandelijks ongeveer 15 miljoen euro.

De levensduur van de twee Belgische kerncentrales, in Tihange en Doel, is verlengd tot 2025. De buurlanden maken zich zorgen over de veiligheid.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt
Tihange
Kernreactor Tihange 2 weer stilgelegd
Distributie jodiumpillen maanden vertraagd
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen