Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei

Geplaatst opvrijdag 24 maart 2017 - 11:40

De herstart van de Belgische kernreactor Tihange 1 wordt wederom uitgesteld.

Vanwege langer dan geplande herstelwerkzaamheden wordt het 31 mei in plaats van 31 maart, liet exploitant Engie Electrabel vrijdag weten.

Hulppompen
De reactor ten zuidwesten van Maastricht ligt werd begin september stilgelegd toen een gebouw in het niet-nucleaire deel waar hulppompen staan beschadigd raakte. De herstart is sindsdien al verscheidene malen aangekondigd en weer uitgesteld.

Onderzoek
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet toestemming geven voor de herstart. Het energiebedrijf heeft op verzoek van deze toezichthouder besloten eerst nog nader onderzoek te doen. Ook moet de grond nog worden verstevigd, zegt een woordvoerder tegen persbureau Belga.

Schade
Kernreactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw beschadigd raakte. Dat kost de uitbater maandelijks ongeveer 15 miljoen euro.

De levensduur van de twee Belgische kerncentrales, in Tihange en Doel, is verlengd tot 2025. De buurlanden maken zich zorgen over de veiligheid.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt
Tihange
Kernreactor Tihange 2 weer stilgelegd
Distributie jodiumpillen maanden vertraagd
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen