Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstart kernreactor Tihange-1 maand uitgesteld

Geplaatst opmaandag 14 november 2016 - 13:35

De omstreden Belgische kernreactor Tihange 1 gaat pas vanaf 31 december weer stroom leveren.

Het herstarten van de reactor op zo'n 50 kilometer Maastricht, is wegens herstelwerkzaamheden een maand uitgesteld.

Schade
Dat meldt exploitant Engie Electrabel maandag op zijn website. He reactor werd begin september stilgelegd, nadat bij werkzaamheden een (niet-nucelair) gebouw was beschadigd. Tihange 1 was na maanden onderhoud toen nog net geen maand in bedrijf.

Lees ook: Kernreactor Tihange-1 alweer stilgelegd

Stroomstoringen
Of het uitstel voor energieproblemen gaat zorgen in de winter is nog onduidelijk. De Franse netbeheerder RTE waarschuwde vorige week voor een tekort aan stroom vanwege de tijdelijke sluiting van kernreactoren.

Vier uit zeven
Van de zeven Belgische reactoren in Tihange en Doel draaien er nu vier. Doel 1 wordt maandagmiddag weer opgestart na een onderhoudsbeurt, aldus Engie, en Doel 3 op 4 december. In Nederland, Duitsland en Luxemburg wordt met onrust gekeken naar de volgens hen onveilige centrales, waarvan de levensduur is verlengd tot 2025.

Lees ook: Zuid-Limburg blijft akelig stil in protest tegen Tihange

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks kritisch over opnieuw opstarten Tihange
Reactor kerncentrale Tihange ongepland stilgelegd
Tihange 3 blijft toch nog langer gesloten
Groen licht voor opstarten 'scheurtjesreactor' Tihange 2
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen