Overslaan en naar de inhoud gaan

Heropening vliegbasis De Peel binnen enkele jaren

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 16:52

Het Ministerie van Defensie wil zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen een paar jaar, de nu slapende vliegbasis De Peel in Vredepeel weer operationeel maken.

De afgelopen week vonden er, zoals sinds de sluiting in 1993 vaker het geval is, vliegoefeningen plaats boven de basis.

Video L1

Permanent
Als het aan het Ministerie van Defensie ligt, worden dergelijke oefeningen binnenkort vaker gehouden. "Door sluiting van vliegbases op verschillende plekken in Nederland is het heropenen van de vliegbasis in Vredepeel steeds belangrijker geworden voor ons", zegt kolonel Olav Spanjer van het ministerie.

Levensbelang
De kolonel benadrukt dat oefenen van levensbelang is voor de Nederlandse defensie. "Wij hebben de grondwettelijke taak om onze mensen goed op te leiden en er te staan wanneer het nodig is. Dat is van levensbelang. In en rond Vredepeel kunnen we alle aspecten goed trainen."

Geluidsoverlast
Maar het oefenen zorgt ook voor geluidsoverlast. Actiegroep Stop Vliegbasis De Peel verzet zich dan ook tegen het heropenen van de vliegbasis. "Tegen het trainen an sich hebben wij niets. Je hoort af en toe een vliegtuig overkomen en dat accepteren we. Veel meer moeite hebben we met het gegeven dat dit straks meer regel dan uitzondering is", zegt Boudewijn Sterk van de actiegroep.

Luitenant Generaal Bestkazerne
Op de Luitenant Generaal Bestkazerne, zoals de voormalige vliegbasis in Vredepeel nu heet, werken zo'n 850 mensen. Wanneer de kazerne wordt uitgebreid en daarmee weer in gebruik wordt genomen als vliegbasis, is nog niet bekend. Het ministerie van Defensie moet daarvoor nog een aantal stappen nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen