Overslaan en naar de inhoud gaan

'Heroïne-engel' Hakim opgepakt na maanden onderzoek

Geplaatst opzaterdag 4 juli 2020 - 7:00

Eén van de grote mannen achter de recent opgerolde drugslijn tussen Maastricht en de Belgische kustplaats Oostende blijkt Hakim K. (26). Hij zou de organisator zijn van de internationale drugsoperatie.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1.

Lees ook: Drugslijn Maastricht-Oostende opgerold

Dealer gepakt
De zaak kwam aan het rollen toen de 23-jarige dealer Omar J. uit Beek werd gearresteerd in Oostende. Dat gebeurde eind november 2019. Door zijn telefoon te analyseren, kwamen kopers van de Maastrichtse cocaïne en met name heroïne in beeld. Verschillende kopers zijn door justitie in België afgeluisterd en zo kwam men uiteindelijk in februari de leiders achter de operatie op het spoor.

Engel Hakim
Het telefoonnummer dat klanten belden, bleek immers contact te maken met een zendmast bij de Kleine Gracht in Maastricht. Hakim, of 'Angel' voor bekenden, kwam toen in beeld. Hij zou meerdere jonge dealers, zoals Omar, aansturen. Sommigen waren zelfs minderjarig. Kwam er een belletje uit Oostende, dan reed een van die jongens namens Hakim met de bestelling naar België. Na maanden van telefoontaps en surveillance is hij op 23 juni gearresteerd.

Goudmijn
Hakim is volgens justitie dus degene die de drugstelefoon runde. Zo'n telefoon is in het criminele milieu veel geld waard. Als veel klanten je nummer hebben, is je bereik en daarmee je potentiële omzet groot. In dit geval was de telefoon allesbepalend voor het opzetten en verder uitbouwen van de connectie tussen Maastricht en de Belgische kust.

Vanuit Oostende is er duizenden keren contact gezocht met de telefoon van Hakim. Volgens justitie in België waren al deze gesprekken en chats drugsgerelateerd.

Kleine Gracht Maastricht
Onderzoek bracht justitie naar de Kleine Gracht in Maastricht.
Foto: Google Streetview

Verslavingszorg
Hakim is overigens geen onbekende van de Nederlandse politie. Iets meer dan een jaar geleden werd hij veroordeeld voor witwassen, maar hij kwam vooral vaak voor de rechter vanwege drugsdelicten. Bijna altijd ging het om handel in cocaïne en heroïne. 'Angel' stond in 2017 een paar maanden onder verplicht toezicht van verslavingszorg, iets dat hem door de rechter in Maastricht was opgelegd.

Tweehonderd klanten
Naast Hakim zijn er nog twee Maastrichtenaren gearresteerd. Advocaat Peer Szymkowiak, die Hakim bijstaat, bevestigt dat Belgische justitie zijn cliënt graag in eigen land wil vervolgen. "Ik sta hem alleen bij in de overleveringsprocedure en heb begrepen dat in België een grootschalig onderzoek loopt met mijn cliënt als verdachte".

Ook de andere Maastrichtenaren worden waarschijnlijk overgeleverd aan België. Daar zijn ondertussen negentien mensen gearresteerd en ongeveer tweehonderd klanten in kaart gebracht.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen