Overslaan en naar de inhoud gaan

Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:00

Vier of vijf grote gemeenten in Zuid-Limburg blijft een utopie. Overleg van de provincie met de achttien gemeentebesturen leert dat de herindeling beperkt blijft.

Er komt op korte termijn geen ingrijpende gemeentelijke herindeling in Zuid-Limburg.

Vijf van de achttien
Slechts vijf van de achttien huidige gemeenten zijn bereid hun zelfstandigheid op te geven en te fuseren met een of meerdere buurgemeenten. Het gaat om Nuth, Schinnen en Onderbanken die zoals reeds bekend een nieuwe gemeente willen vormen. Ook Heerlen en Landgraaf gaven eerder al aan serieus na te denken over eventueel een fusie.

Samenwerken
De meeste andere Zuid-Limburgse gemeenten zijn wel bereid ambtelijk te gaan samenwerken, maar voelen er niks voor hun zelfstandigheid opgeven. Brunssum en Kerkrade willen hun zelfstandigheid zelfs onder geen beding opgeven.

Twijfel
Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Limburg, dat maandag in besloten kring besproken is met de achttien gemeentebesturen in Zuid-Limburg. Enig twijfelgeval vormen nog Meerssen, Valkenburg en Maastricht. De eerste twee zoeken sinds kort toenadering tot elkaar omdat ze het afzonderlijk niet meer kunnen rooien, waarop Maastricht bekend maakte bij dit initiatief te willen aanhaken.

Zelfstandigheid
De tien overige Zuid-Limburgse gemeenten kiezen vooralsnog behoud van hun zelfstandigheid. Wel zijn acht daarvan bereid tot samenwerking, waarbij vooral aan het samenvoegen van hun ambtelijke organisaties gedacht moet worden. Het gaat in de Westelijke Mijnstreek om Sittard-Geleen, Stein en Beek, in het Heuvelland om Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten en in en rond de Parkstad om Voerendaal en Simpelveld.

Op www.delimburger.nl lees je waarom herindeling geen taboe meer is in Zuid-Limburg. In De Limburger van dinsdag meer over dit onderwerp.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Politieke crisis Nuth bezworen
Zuid-Limburgse gemeenten in de bres voor koeien
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen