Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:00

Vier of vijf grote gemeenten in Zuid-Limburg blijft een utopie. Overleg van de provincie met de achttien gemeentebesturen leert dat de herindeling beperkt blijft.

Er komt op korte termijn geen ingrijpende gemeentelijke herindeling in Zuid-Limburg.

Vijf van de achttien
Slechts vijf van de achttien huidige gemeenten zijn bereid hun zelfstandigheid op te geven en te fuseren met een of meerdere buurgemeenten. Het gaat om Nuth, Schinnen en Onderbanken die zoals reeds bekend een nieuwe gemeente willen vormen. Ook Heerlen en Landgraaf gaven eerder al aan serieus na te denken over eventueel een fusie.

Samenwerken
De meeste andere Zuid-Limburgse gemeenten zijn wel bereid ambtelijk te gaan samenwerken, maar voelen er niks voor hun zelfstandigheid opgeven. Brunssum en Kerkrade willen hun zelfstandigheid zelfs onder geen beding opgeven.

Twijfel
Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Limburg, dat maandag in besloten kring besproken is met de achttien gemeentebesturen in Zuid-Limburg. Enig twijfelgeval vormen nog Meerssen, Valkenburg en Maastricht. De eerste twee zoeken sinds kort toenadering tot elkaar omdat ze het afzonderlijk niet meer kunnen rooien, waarop Maastricht bekend maakte bij dit initiatief te willen aanhaken.

Zelfstandigheid
De tien overige Zuid-Limburgse gemeenten kiezen vooralsnog behoud van hun zelfstandigheid. Wel zijn acht daarvan bereid tot samenwerking, waarbij vooral aan het samenvoegen van hun ambtelijke organisaties gedacht moet worden. Het gaat in de Westelijke Mijnstreek om Sittard-Geleen, Stein en Beek, in het Heuvelland om Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten en in en rond de Parkstad om Voerendaal en Simpelveld.

Op www.delimburger.nl lees je waarom herindeling geen taboe meer is in Zuid-Limburg. In De Limburger van dinsdag meer over dit onderwerp.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Politieke crisis Nuth bezworen
Zuid-Limburgse gemeenten in de bres voor koeien
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen