Overslaan en naar de inhoud gaan

Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:00

Vier of vijf grote gemeenten in Zuid-Limburg blijft een utopie. Overleg van de provincie met de achttien gemeentebesturen leert dat de herindeling beperkt blijft.

Er komt op korte termijn geen ingrijpende gemeentelijke herindeling in Zuid-Limburg.

Vijf van de achttien
Slechts vijf van de achttien huidige gemeenten zijn bereid hun zelfstandigheid op te geven en te fuseren met een of meerdere buurgemeenten. Het gaat om Nuth, Schinnen en Onderbanken die zoals reeds bekend een nieuwe gemeente willen vormen. Ook Heerlen en Landgraaf gaven eerder al aan serieus na te denken over eventueel een fusie.

Samenwerken
De meeste andere Zuid-Limburgse gemeenten zijn wel bereid ambtelijk te gaan samenwerken, maar voelen er niks voor hun zelfstandigheid opgeven. Brunssum en Kerkrade willen hun zelfstandigheid zelfs onder geen beding opgeven.

Twijfel
Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Limburg, dat maandag in besloten kring besproken is met de achttien gemeentebesturen in Zuid-Limburg. Enig twijfelgeval vormen nog Meerssen, Valkenburg en Maastricht. De eerste twee zoeken sinds kort toenadering tot elkaar omdat ze het afzonderlijk niet meer kunnen rooien, waarop Maastricht bekend maakte bij dit initiatief te willen aanhaken.

Zelfstandigheid
De tien overige Zuid-Limburgse gemeenten kiezen vooralsnog behoud van hun zelfstandigheid. Wel zijn acht daarvan bereid tot samenwerking, waarbij vooral aan het samenvoegen van hun ambtelijke organisaties gedacht moet worden. Het gaat in de Westelijke Mijnstreek om Sittard-Geleen, Stein en Beek, in het Heuvelland om Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten en in en rond de Parkstad om Voerendaal en Simpelveld.

Op www.delimburger.nl lees je waarom herindeling geen taboe meer is in Zuid-Limburg. In De Limburger van dinsdag meer over dit onderwerp.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Politieke crisis Nuth bezworen
Zuid-Limburgse gemeenten in de bres voor koeien
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen