Overslaan en naar de inhoud gaan

Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:00

Vier of vijf grote gemeenten in Zuid-Limburg blijft een utopie. Overleg van de provincie met de achttien gemeentebesturen leert dat de herindeling beperkt blijft.

Er komt op korte termijn geen ingrijpende gemeentelijke herindeling in Zuid-Limburg.

Vijf van de achttien
Slechts vijf van de achttien huidige gemeenten zijn bereid hun zelfstandigheid op te geven en te fuseren met een of meerdere buurgemeenten. Het gaat om Nuth, Schinnen en Onderbanken die zoals reeds bekend een nieuwe gemeente willen vormen. Ook Heerlen en Landgraaf gaven eerder al aan serieus na te denken over eventueel een fusie.

Samenwerken
De meeste andere Zuid-Limburgse gemeenten zijn wel bereid ambtelijk te gaan samenwerken, maar voelen er niks voor hun zelfstandigheid opgeven. Brunssum en Kerkrade willen hun zelfstandigheid zelfs onder geen beding opgeven.

Twijfel
Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Limburg, dat maandag in besloten kring besproken is met de achttien gemeentebesturen in Zuid-Limburg. Enig twijfelgeval vormen nog Meerssen, Valkenburg en Maastricht. De eerste twee zoeken sinds kort toenadering tot elkaar omdat ze het afzonderlijk niet meer kunnen rooien, waarop Maastricht bekend maakte bij dit initiatief te willen aanhaken.

Zelfstandigheid
De tien overige Zuid-Limburgse gemeenten kiezen vooralsnog behoud van hun zelfstandigheid. Wel zijn acht daarvan bereid tot samenwerking, waarbij vooral aan het samenvoegen van hun ambtelijke organisaties gedacht moet worden. Het gaat in de Westelijke Mijnstreek om Sittard-Geleen, Stein en Beek, in het Heuvelland om Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten en in en rond de Parkstad om Voerendaal en Simpelveld.

Op www.delimburger.nl lees je waarom herindeling geen taboe meer is in Zuid-Limburg. In De Limburger van dinsdag meer over dit onderwerp.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Politieke crisis Nuth bezworen
Zuid-Limburgse gemeenten in de bres voor koeien
Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen