Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Herindeling Parkstad komt eraan’

Geplaatst opwoensdag 26 augustus 2015 - 6:52

"Herindeling van Parkstad is op termijn onvermijdelijk." Dat zegt Ralf Krewinkel aan de vooravond van zijn installatie als burgemeester in Heerlen in de Limburgse kranten.

De sociaaldemocraat is nu nog eerste burger van Beek. Krewinkel wil het thema binnen de acht gemeenten van Parkstad ter discussie stellen. "De vraag gaat de komende jaren tóch komen", zegt hij. "En ik wil die discussie zelf entameren."

'Geen doel op zich'
Krewinkel vindt het onverteerbaar dat steden met 240.000 inwoners rijksgelden ontvangen die de gezamenlijke Parkstadgemeenten mislopen. "En dat alleen maar omdat dit gebied niet één stad is. Daar moet je kritisch naar durven kijken. Herindeling in de regio is geen doel op zich, maar een middel om de streek te versterken. En de mensen moeten er beter van worden", aldus Krewinkel.

Sentimenten
De herindelingsdiscussie wordt wat hem betreft te veel gedomineerd door sentimenten: "Het gaat vaak te veel over verondersteld verlies aan identiteit. Ik begrijp het wel van die raadsleden. Ze worden afgerekend door de mensen in hun eigen wijk. Maar zo missen we gewoon veel gelden."

Paul Depla, de voorganger van Krewinkel als burgemeester van Heerlen, sprak zich eerder ook al uit voor een herindeling. Die leek een paar jaar geleden nog onhaalbaar, schrijft De Limburger in een analyse.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Heerlen en Landgraaf willen samenwerken
Provincie bereid om fors te investeren in Parkstad
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen