Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Herindeling Parkstad komt eraan’

Geplaatst opwoensdag 26 augustus 2015 - 6:52

"Herindeling van Parkstad is op termijn onvermijdelijk." Dat zegt Ralf Krewinkel aan de vooravond van zijn installatie als burgemeester in Heerlen in de Limburgse kranten.

De sociaaldemocraat is nu nog eerste burger van Beek. Krewinkel wil het thema binnen de acht gemeenten van Parkstad ter discussie stellen. "De vraag gaat de komende jaren tóch komen", zegt hij. "En ik wil die discussie zelf entameren."

'Geen doel op zich'
Krewinkel vindt het onverteerbaar dat steden met 240.000 inwoners rijksgelden ontvangen die de gezamenlijke Parkstadgemeenten mislopen. "En dat alleen maar omdat dit gebied niet één stad is. Daar moet je kritisch naar durven kijken. Herindeling in de regio is geen doel op zich, maar een middel om de streek te versterken. En de mensen moeten er beter van worden", aldus Krewinkel.

Sentimenten
De herindelingsdiscussie wordt wat hem betreft te veel gedomineerd door sentimenten: "Het gaat vaak te veel over verondersteld verlies aan identiteit. Ik begrijp het wel van die raadsleden. Ze worden afgerekend door de mensen in hun eigen wijk. Maar zo missen we gewoon veel gelden."

Paul Depla, de voorganger van Krewinkel als burgemeester van Heerlen, sprak zich eerder ook al uit voor een herindeling. Die leek een paar jaar geleden nog onhaalbaar, schrijft De Limburger in een analyse.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Heerlen en Landgraaf willen samenwerken
Provincie bereid om fors te investeren in Parkstad
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen