Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Herindeling Parkstad komt eraan’

Geplaatst opwoensdag 26 augustus 2015 - 6:52

"Herindeling van Parkstad is op termijn onvermijdelijk." Dat zegt Ralf Krewinkel aan de vooravond van zijn installatie als burgemeester in Heerlen in de Limburgse kranten.

De sociaaldemocraat is nu nog eerste burger van Beek. Krewinkel wil het thema binnen de acht gemeenten van Parkstad ter discussie stellen. "De vraag gaat de komende jaren tóch komen", zegt hij. "En ik wil die discussie zelf entameren."

'Geen doel op zich'
Krewinkel vindt het onverteerbaar dat steden met 240.000 inwoners rijksgelden ontvangen die de gezamenlijke Parkstadgemeenten mislopen. "En dat alleen maar omdat dit gebied niet één stad is. Daar moet je kritisch naar durven kijken. Herindeling in de regio is geen doel op zich, maar een middel om de streek te versterken. En de mensen moeten er beter van worden", aldus Krewinkel.

Sentimenten
De herindelingsdiscussie wordt wat hem betreft te veel gedomineerd door sentimenten: "Het gaat vaak te veel over verondersteld verlies aan identiteit. Ik begrijp het wel van die raadsleden. Ze worden afgerekend door de mensen in hun eigen wijk. Maar zo missen we gewoon veel gelden."

Paul Depla, de voorganger van Krewinkel als burgemeester van Heerlen, sprak zich eerder ook al uit voor een herindeling. Die leek een paar jaar geleden nog onhaalbaar, schrijft De Limburger in een analyse.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Heerlen en Landgraaf willen samenwerken
Provincie bereid om fors te investeren in Parkstad
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen