Overslaan en naar de inhoud gaan

Herindeling Landgraaf op 28 juni voor de rechter

Geplaatst opwoensdag 21 juni 2017 - 17:41

De gemeente Landgraaf heeft de gang naar de rechter gemaakt, in de hoop onder herindeling met Heerlen uit te komen.

​Advocatenkantoor AKD heeft namens de gemeente twee procedures aangespannen, een bij de bestuursrechter en een bij een civiele rechtbank. De twee zaken worden in één zitting behandeld. Dat gebeurt op woensdag 28 juni in Maastricht.

Onrechtmatig
Het college van Burgemeester en Wethouders hoopt dat de rechtbank oordeelt dat de procedure voor herindeling onrechtmatig is, omdat die door de provincie wordt opgelegd. De burgerrechter wordt gevraagd om het hele besluitvormingsproces bij de Provincie te stoppen. De bestuursrechter krijgt het verzoek om het herindelingsontwerp te schorsen, of in ieder geval de hele zaak op de lange baan te schuiven tot er een referendum is gehouden onder de Landgraafse bevolking.

Dubbel
Bij de oppositie in de gespleten Landgraafse gemeenteraad heerst een dubbel gevoel over de rechtszaak. "Op die manier jaagt het college de inwoners van Landgraaf onnodig op kosten", laat Robin Reichrath weten namens de PvdA-fractie. Een voordeel is volgens hem wel dat de Provinciale Staten op 6 juli de uitspraak van de rechter kan meenemen in hun beraadslagingen.

Anders
Bij eerdere herindelingen elders in het land kregen tegenstanders geen poot aan de grond bij de rechter. Maar volgens Landgraaf is deze kwestie anders. Zo is ingebracht dat op basis van het Europees Handvest verplicht een referendum zou moeten plaats vinden. In die andere zaken heeft de rechter zich daar niet over uitgesproken, aldus het college van B&W van Landgraaf.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Referendum herindeling afgewezen, comité blijft hopen
Draagvlak in raad Landgraaf voor fusie kalft af
Raad Heerlen stemt voor fusie met Landgraaf
'Landgraaf zou met Heerlen stuk sterker zijn geworden'
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen