Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 16:40

Een man is dinsdag in Baexem aangehouden voor het plukken van paddenstoelen. Nu het bos weer transformeert in herfstkleuren en men al nadenkt over de kerststukjes rijst de vraag: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Feitelijk is wildplukken verboden.

Kleinschalig eigen gebruik
Toch vindt boswachter Joost Bogaerts van Staatsbosbeheer het geen probleem als mensen wat bramen of paddenstoelen voor eigen gebruik plukken. Als het maar niet meer dan 250 gram is. Daarnaast waarschuwt Bogaerts om op de paden te blijven. Op wildplukken staat een boete van maximaal 4100 euro of een maand gevangenisstraf.

Lees ook: Wildplukken kan fikse boete opleveren

Niet voor commercieel gebruik
Collega-boswachter Andy Liebrand erkent dat ook hij soms een oogje toeknijpt. "Rond de kerst zie je ook vaak dat mensen mos uit het bos halen. Met dat ene handje heb ik niet veel problemen. Maar als iedereen dat op gegeven moment doet, dan wel", zegt de boswachter. Als Liebrand signalen krijgt dat mensen plukken voor commercieel gebruik, zal hij wel optreden.

Ook buiten bos boete
Liebrand is naast boswachter boa en mag mensen voor wildplukken beboeten. Niet alleen in het bos. "Het hangt er een beetje vanaf waar je zit", zegt Liebrand. Tegenwoordig kunnen de speciaal opgeleide boa's in veel gemeenten mensen beboeten voor wildplukken. Dat houdt dus in: als de gemeente het opneemt in haar eigen regelgeving, kun je bijvoorbeeld beboet worden voor het plukken van een paddenstoel langs een openbare weg.

Kikkervisjes: 'Educatief effect'
Bijna iedereen heeft als kind wel eens kastanjes of dennenappels geraapt en meegenomen. Daar heeft boswachter Bogaerts minder problemen mee, vanwege de educatieve doeleinden. Dat vindt hij bijvoorbeeld ook gelden voor kikkervisjes. "Amfibieën en reptielen mag je niet meenemen, maar bij kikkervisjes wordt dat oogluikend toegestaan vanwege het educatieve effect", zegt Bogaerts. Al zal hij in zo'n geval wel zeggen dat het éigenlijk niet mag en vriendelijk verzoeken de kikkervisjes vrij te laten als ze pootjes krijgen.

Nadeel voor natuur
Een Poolse man plukte dinsdag in Baexem tientallen paddenstoelen en werd aangehouden. In Polen is het een traditie om paddenstoelen te plukken. Bogaerts waarschuwt voor de nadelige gevolgen voor de voortplanting. "Als een paddenstoel rijp is, komen zijn sporen vrij", zegt Bogaerts. "Als die paddenstoel meegenomen wordt, worden de sporen dus ook meegenomen en kan hij zich niet verspreiden."

Lees ook: Politie pakt Poolse paddenstoelenplukker

Als de boswachters iemand betrappen met afgesneden paddenstoelen, leggen ze de resten daarom ook terug in de natuur.

Advies
Paddenstoelen verdwijnen weer na de eerste nachtvorst. Liebrand raadt aan de vlezige zwamplanten gewoon te laten staan. "Je kunt de verkeerde pakken en ze houden niet lang. Als je op het pad blijft en eens een mooi takje of een dennenappel meeneemt, dan heb ik daar geen moeite mee. Maar het moeten geen grote vrachten worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen