Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfst iets zachter, zonniger en natter dan normaal

Geplaatst opvrijdag 29 november 2019 - 12:42

De meteorologische herfst bezorgde Limburg iets meer zonneschijn en ook iets meer regen dan normaal.

De gemiddelde temperatuur over de drie herfstmaanden was iets hoger dan normaal. Dit kwam vooral door oktober, want september en november waren qua temperatuur normaal.

Zonneschijn
Van september tot en met november scheen de zon in Limburg zo'n 350 tot 370 uur. Normaal gesproken ligt dat rond de 320 uur. Met name in september konden we genieten van meer zonneschijn dan normaal is tijdens de meteorologische herfst.

Toch is het nog een schril contrast met de herfst van vorig jaar. Toen liet de zon zich in Zuid-Limburg bijna 500 uur zien.

Iets natter
Vorig jaar was de herfst naast enorm zonnig ook extreem droog. Toen viel in de regio tussen Helden en Venlo slechts zo'n 70 millimeter regen in drie maanden. Dit jaar is er op veel plaatsen in de Maasduinen en in Zuid-Limburg ruim 250 millimeter regen gevallen, tot 280 millimeter in de regio Epen-Vaals: ongeveer 40 tot 60 millimeter meer dan normaal.

Op veel droogtegevoelige zandgronden in Noord- en Midden-Limburg viel deze herfst minder regen: 210 tot 230 millimeter en dat is slechts iets natter dan normaal.

Weinig regen in Echt
Echt was één van de minst natte plaatsen van ons land deze herfst. Daar viel nog net geen 200 millimeter regen. Dat staat in schril contrast met plaatsen aan de kust in Noord-Holland waar in de afgelopen drie maanden ruim 500 millimeter regen werd gemeten.

Winter
De meteorologische winter begint zondag met droog weer. De temperaturen komen uit op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, met 6 á 7 graden. Tijdens nachtelijke opklaringen kan het licht vriezen.

Lees de uitgebreide weersvooruitzichten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen