Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfst iets zachter, zonniger en natter dan normaal

Geplaatst opvrijdag 29 november 2019 - 12:42

De meteorologische herfst bezorgde Limburg iets meer zonneschijn en ook iets meer regen dan normaal.

De gemiddelde temperatuur over de drie herfstmaanden was iets hoger dan normaal. Dit kwam vooral door oktober, want september en november waren qua temperatuur normaal.

Zonneschijn
Van september tot en met november scheen de zon in Limburg zo'n 350 tot 370 uur. Normaal gesproken ligt dat rond de 320 uur. Met name in september konden we genieten van meer zonneschijn dan normaal is tijdens de meteorologische herfst.

Toch is het nog een schril contrast met de herfst van vorig jaar. Toen liet de zon zich in Zuid-Limburg bijna 500 uur zien.

Iets natter
Vorig jaar was de herfst naast enorm zonnig ook extreem droog. Toen viel in de regio tussen Helden en Venlo slechts zo'n 70 millimeter regen in drie maanden. Dit jaar is er op veel plaatsen in de Maasduinen en in Zuid-Limburg ruim 250 millimeter regen gevallen, tot 280 millimeter in de regio Epen-Vaals: ongeveer 40 tot 60 millimeter meer dan normaal.

Op veel droogtegevoelige zandgronden in Noord- en Midden-Limburg viel deze herfst minder regen: 210 tot 230 millimeter en dat is slechts iets natter dan normaal.

Weinig regen in Echt
Echt was één van de minst natte plaatsen van ons land deze herfst. Daar viel nog net geen 200 millimeter regen. Dat staat in schril contrast met plaatsen aan de kust in Noord-Holland waar in de afgelopen drie maanden ruim 500 millimeter regen werd gemeten.

Winter
De meteorologische winter begint zondag met droog weer. De temperaturen komen uit op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, met 6 á 7 graden. Tijdens nachtelijke opklaringen kan het licht vriezen.

Lees de uitgebreide weersvooruitzichten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen