Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfst 2018 extreem zonnig én droog

Geplaatst opvrijdag 30 november 2018 - 12:08

Mede door de zonneschijn van vrijdag is de meteorologische herfst dit jaar in Limburg qua zonuren te vergelijken met die van 1959, die tot dit jaar recordzonnig was.

Volgens Meteo Limburg was in de regio Maastricht de zonneschijnduur van september tot en met november dit jaar ruim 490 uur, tegen 320 uur normaal.

Glazen bol
In de herfst van 1959 werden bijna 490 uur zonneschijn gemeten. Maar destijds werd er nog gemeten met een glazen bol die als brandglas werkte en een brandspoor op een papieren strook met tijdstippen achterliet. Bekend is dat deze methode in de herfst een iets lagere zonneschijnduur oplevert dan de huidige meetmethode, waarbij de zonneschijnduur wordt berekend uit de gemeten zonnestraling.

Als in 1959 op dezelfde manier als dit jaar was gemeten, dan was de zonneschijnduur in die herfst waarschijnlijk uitgekomen op bijna 500 uur, dus daarmee blijft de herfst van 1959 recordzonnig.

Droog
De extreem zonnige herfst dit jaar was ook heel droog. In Limburg waren de regio tussen Sevenum en Venlo en delen van de gemeenten Beesel, en Peel en Maas het droogst: er viel slechts 70 tot 75 mm regen en dat is maar 35 procent van de normale hoeveelheid. Voor Venlo is de herfst van 2018 zelfs de droogste herfst sinds 1953, toen in die regio in totaal 49 mm regen viel.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen