Overslaan en naar de inhoud gaan

Heren volleyballers Numidia VC Limac pakken historisch punt

Geplaatst opzondag 10 oktober 2021 - 21:53

In de eigen sporthal in Linne heeft Numidia VC Limac historie geschreven. Het eerste punt ooit in de Eredivisie is gehaald door de club die vorig seizoen nog in de Eerste Divisie uitkwam.

Het had nog mooier kunnen zijn, maar in een zinderende vijfde set tegen VCN uit Capelle aan den IJssel liet de ploeg van Guido Görtzen een zeker schijnende overwinning door de vingers glippen. Het werd 3-2 voor VCN met de setstanden: 20-25, 31-29, 20-25, 25-14, 13-15.

Volgepakte zaal
De sporthal in Linne zat met 243 uitgelaten fans propvol. Iedereen wilde de eerste Eredivisieoverwinning van Numidia VC Limac meemaken. Nog nooit had de Linne Maasbracht Combinatie, op het hoogste niveau gespeeld. Op 3 oktober werd het eerste Eredivisieduel met 3-0 verloren bij SSS in Barneveld. Zondag 10 oktober moest er geschiedenis geschreven worden tijdens de eerste thuiswedstrijd.

33 jaar geleden
Door het Eredivisie 2021+Plan van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) heeft VC Limac de kans gekregen om dit seizoen te starten in de Eredivisie, omdat de organisatie van de club aan bijna alle eisen voldoet, de Linnense sporthal is als enige niet Eredivisiewaardig. 33 jaar geleden speelde een Limburgse herenploeg, Datak/VCL uit Landgraaf, voor het laatst in de Eredivisie. In 2016 trok het herenteam van Peelpush, dat onder leiding van Görtzen was gepromoveerd naar de Eredivisie, zich onverwachts terug.

Op het tandvlees
De eerste set ging te makkelijk verloren met 20-25 tegen VCN dat net als Limac het eerste competitieduel had verloren. De tweede set leverde vuurwerk van Limac-kant op. Tot 23-23 ging de stand constant gelijk op. Bij 24-23 verzilverde Limac haar setpoint, tenminste dat dacht iedereen bij het team waar Nico Freriks weer belangrijk was. Scheidsrechter Hans Oomes keurde echter het vijfentwintigste punt van Limac af, waarna de Limburgse ploeg uiteindelijk met 31-29 de set binnensleepte; de eerste set-overwinning in de Eredivisie ooit.

Slotseconden
De derde set was weer een prooi voor VCN, met opnieuw 20-25. Waarna VC Limac in de vierde set alle zenuwen van zich leek te spelen. Met Fredriks en Bontje als aanjagers steeg het niveau van de verder jonge ploeg dermate dat VCN met 25-14 kansloos was. Die lijn werd doorgezet in de allesbeslissende vijfde set. Limac pakte daarin een 7-0 voorsprong, zat op rozen, maar bezweek in de slotseconden onder de druk van het team uit Zuid-Holland dat de laatste set alsnog met 13-15 won en zo het duel ook met 2-3.

Slecht één zuur punt
Desondanks pakte Numidia VC Limac een historisch Eredivisiepunt. Coach Görtzen had uitgaande van de uitstekende start van de vijfde set gerekend op winst en moest zijn teleurstelling verbijten: "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, met goed en mooi volleybal. Waarmee we in fases ver boven de tegenstander uitkwamen, dan is het zuur dat we geen 2 maar 1 punt aan dit duel overhouden. Ik denk dat de andere coach het er ook wel mee eens is dat wij verdiend hadden te winnen vandaag. Dat heeft helaas niet zo mogen zijn."

De komende drie weken speelt Numidia VC Limac uitwedstrijden. De fans moeten wachten tot zondag 14 november, wanneer Orion uit Doetinchem op bezoek komt, alvorens de kans zich voordoet om de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie te winnen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen