Overslaan en naar de inhoud gaan

Herdenkingsbord voor gewaagde reddingsactie tijdens oorlog

Geplaatst opzaterdag 3 februari 2018 - 15:20

In Eijsden is een herdenkingsbord onthuld ter nagedachtenis van een heldhaftige reddingspoging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1917 werden honderd mensen met een boot vanuit Luik via de Maas naar het neutrale Nederland gebracht. Een risicovolle onderneming, omdat er een stroomkabel gespannen was in de Maas. De moest verhinderen dat mensen met de boot naar Nederland konden vluchten.

Sleepboot
Toch lukte het om een grote groep mensen via een sleepboot aan de overkant te krijgen. Ze kwamen in Eijsden aan het Bat veilig aan land. Bij de onthulling van het herdenkingsbord waren zaterdagmiddag ook de nabestaanden van de toenmalige kapitein Jules Hentjen aanwezig.

De familie van de toenmalige kapitein was bij de onthulling aanwezig.
Foto: Jean-Pierre Geussens

Dodendraden
De zogenoemde dodendraden langs de grens maakten aan het einde van de Eerste Wereld veel slachtoffers en zorgden ervoor dat familie lange tijd van elkaar werden gescheiden.

Foto: Jean-Pierre Geussens
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen