Overslaan en naar de inhoud gaan

Herdenking op Duitse begraafplaats Ysselsteyn afgelast

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 11:37

De herdenking op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn gaat niet door vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Omdat de Tweede Wereldoorlog dit jaar precies 75 jaar geleden is beëindigd, zou de herdenking uitgebreider zijn dan andere jaren, maar nu heeft de plechtigheid helemaal digitaal plaats.

Bloemen
Mensen kunnen wel bloemen bestellen, die op 15 november door medewerkers van de begraafplaats bij de graven worden gelegd, zegt Sjoerd Ewals, secretaris van de stichting Vrienden van Ysselsteyn.

Soldaten
De oorlogsbegraafplaats is de grootste Duitse militaire begraafplaats ter wereld en de enige Duitse soldatenbegraafplaats in Nederland. Er rusten bijna 32.000 militairen, onder wie 85 omgekomen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er liggen ook ongeveer vijfhonderd Nederlandse collaborateurs begraven, onder wie veel SS'ers. Het was kort na de Tweede Wereldoorlog de bedoeling dat de omgekomen Duitsers uiteindelijk in hun eigen land herbegraven zouden worden, maar jaren later is besloten om hun grafrust te respecteren.

Film en muziek
De herdenking heeft elk jaar plaats op Volkstrauertag, de dag in november dat Duitsland alle oorlogsslachtoffers herdenkt. Er wordt nu op de begraafplaats een film gemaakt met toespraken en muziek, die op 15 november via YouTube te zien is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen