Overslaan en naar de inhoud gaan

Herdenking op Duitse begraafplaats Ysselsteyn afgelast

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 11:37

De herdenking op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn gaat niet door vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Omdat de Tweede Wereldoorlog dit jaar precies 75 jaar geleden is beƫindigd, zou de herdenking uitgebreider zijn dan andere jaren, maar nu heeft de plechtigheid helemaal digitaal plaats.

Bloemen
Mensen kunnen wel bloemen bestellen, die op 15 november door medewerkers van de begraafplaats bij de graven worden gelegd, zegt Sjoerd Ewals, secretaris van de stichting Vrienden van Ysselsteyn.

Soldaten
De oorlogsbegraafplaats is de grootste Duitse militaire begraafplaats ter wereld en de enige Duitse soldatenbegraafplaats in Nederland. Er rusten bijna 32.000 militairen, onder wie 85 omgekomen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er liggen ook ongeveer vijfhonderd Nederlandse collaborateurs begraven, onder wie veel SS'ers. Het was kort na de Tweede Wereldoorlog de bedoeling dat de omgekomen Duitsers uiteindelijk in hun eigen land herbegraven zouden worden, maar jaren later is besloten om hun grafrust te respecteren.

Film en muziek
De herdenking heeft elk jaar plaats op Volkstrauertag, de dag in november dat Duitsland alle oorlogsslachtoffers herdenkt. Er wordt nu op de begraafplaats een film gemaakt met toespraken en muziek, die op 15 november via YouTube te zien is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen