Overslaan en naar de inhoud gaan

Henry legt kinderen uit wat TikTok doet met je geheugen

Geplaatst opwoensdag 13 oktober 2021 - 20:19

Leg dat maar eens aan kinderen uit: waarom is de socialmedia-app TikTok zo slecht voor je geheugen? Een lastige klus die onderzoeker Henry Otgaar van de Universiteit Maastricht met veel succes klaart.

De hoogleraar doet dat zo goed, dat hij in aanmerking komt voor de Klokhuis Wetenschapsprijs.

TikTok is een socialemedia-app die wereldwijd zeer populair is, vooral onder kinderen en jongeren. Gebruikers kunnen met de app korte muziekvideo's maken en delen. De filmpjes duren meestal 3 tot maximaal 30 seconden, maar ook video's van 3 minuten zijn mogelijk.

Geheugen
Kinderen gebruiken heel veel sociale media. Niet alleen TikTok, maar ook Facebook en Instagram. Helaas staat op social media nogal eens nepnieuws. "Dat kan effect hebben op het geheugen", stelt Otgaar. "Vooral voor jonge kinderen kan dat grote gevolgen hebben." Het zou volgens hem goed zijn als op basisscholen het thema nepnieuws in de klas wordt besproken.

Valse herinneringen
De hoogleraar wijst op het gevaar dat hierdoor valse herinneringen ontstaan. “We herinneren ons soms dingen die helemaal niet hebben plaatsgevonden”, zegt Otgaar. Voor zijn onderzoek verspreidde de wetenschapper onder meer nepnieuws over corona onder een groep proefpersonen.

Onterechte veroordelingen
In het tv-programma Limburg Centraal vertelde Otgaar over de schadelijke gevolgen van valse herinneringen. “Valse herinneringen aan misbruik kunnen leiden tot valse beschuldigingen en zelfs onterechte veroordelingen.”

Video L1

Maastrichts onderzoek
Op 10 november hoort Otgaar of hij de Klokhuis Wetenschapsprijs krijgt. Hij gaat de competitie aan met negen andere genomineerden. Daartussen zit nog een Maastrichts onderzoek, dat gaat over de effecten van het eten van insecten. Het onderzoek dat het meest 'interessant en relevant is voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar' krijgt de prijs.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen