Overslaan en naar de inhoud gaan

Hennepplantage verscheurt Brunssumse familie

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 21:30

Een stokoude drugszaak over een hennepplantage heeft een Brunssumse familie verscheurd. Twee koppels wijzen elkaar aan als schuldige. Als klap op de vuurpijl wil justitie de verdachten ruim 650.000 euro laten terugbetalen.

De aanklager ziet Patrick D. (48) als eigenaar van de bewuste plantage. Hij en zijn vrouw Tamara (44) zouden elf jaar lang financieel van de plantjes hebben geprofiteerd.

Stevige schadeclaim
Om die reden wordt ook Tamara vervolgd; zij is witwasverdachte. Patrick wordt naast witwassen verdacht van het runnen van de hennepplantage tussen 2002 en de zomer van 2013, het bezit van zeven kilo hennep en diefstal van elektriciteit. Voor die diefstal heeft netbeheerder Enexis overigens een claim ingediend van ruim 68.000 euro. Die staat los van de vordering van justitie.

Dramatische wending
Volgens Patrick was niet hij, maar zijn schoonvader eigenaar van de plantage. Die huurde de woning van Patrick en zou zijn huur contant betaald hebben. Zijn schoonvader werd ook gearresteerd in deze zaak en legde een belastende verklaring af over Patrick. De arrestatie van de schoonvader leidde de meest dramatische wending in deze zaak in; in de gevangenis beroofde de man zichzelf van het leven.

Daarna werd Patrick gearresteerd en zat hij vijf weken in beperkingen, wat betekende dat hij geen contact mocht hebben met de buitenwereld. "Inhumaan en mensonterend", vond zijn advocaat Jo Marchal. "Cliënt kon niet naar de begrafenis, hij heeft geen afscheid kunnen nemen."

Onder druk
Inmiddels is Patrick al geruime tijd vrij man, maar de zaak bleef bestaan. Volgens advocaat moet justitie niet ontvankelijk worden verklaard, omdat de redelijke termijn om een zaak te behandelen ruim is overschreden. En anders zou er vrijspraak moeten volgen, omdat de belastende verklaring van schoonvader volgens Marchal onder druk werd afgelegd.

Onwaar verklaard
Patrick heeft altijd volgehouden dat hij geen weet had van de plantage, al wees ook zijn schoonmoeder hem aan als de grote man. Zijn vrouw Tamara schaarde zich achter hem. "Mijn ouders hebben onwaar verklaard en ik denk dat de rest gezegd is", vertelde ze onlangs tegen de rechter.

Haar advocaat, Serge Weening, zet in op vrijspraak. Tamara zou nooit iets hebben geweten van eventueel crimineel handelen. Het onderzoek wordt op 3 december gesloten en vermoedelijk volgt dit kalenderjaar de uitspraak.

Veel vertraging
Opvallend genoeg leek er in november 2019 al een einde te komen aan de zaak. Beide advocaten hadden toen al hun pleidooi gehouden en er lag zelfs een eis van 240 uur taakstraf voor Patrick. In de afronding van de zaak trad echter steeds meer vertraging op. Een rechter was ziek, een andere rechter ging met pensioen en later sloeg het coronavirus een krater in de agenda van de rechtbank. Justitie heeft de eis tegen Patrick wel gehandhaafd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen