Overslaan en naar de inhoud gaan

Henk Krol: gedenksteen Roermond voor strijd homo-rechten

Geplaatst opzaterdag 14 maart 2015 - 9:00

Roermond verdient een gedenksteen die herinnert aan de strijd voor de homo-rechten en het feit dat de naam Roze Zaterdag voor het eerst in de Bisschopsstad werd gebruikt.

Dat zegt Henk Krol, oprichter van de Gay Krant, in de documentaire - Gijsen, flikker op! De film is komend weekend te zien bij L1 en daarna tijdens een tentoonstelling in Centre Ceramique in Maastricht.

Protestmars tegen Gijsen
Op Paaszaterdag in 1979 liepen in Roermond duizenden mensen mee in een protestmars tegen de toenmalige bisschop Gijsen. Aanleiding voor de mars waren kwetsende uitlatingen tegen homo's die hij eerder dat jaar had gedaan in het weekblad Elsevier.

Pasen
De homo's kwamen in opstand. Ze schreven een boze brief naar de bisschop, maar kregen geen antwoord. Daarna volgde met Pasen de eerste grote homo-demonstratie van ons land.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Roermond verdient homo-monument'
Kort geding tegen tentoonstelling 'Gijsen Flikker Op'
Oud-pastoor Ad van Heijst (82) overleden
Regenboogvlag boven Limburgse gemeentehuizen
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen