Overslaan en naar de inhoud gaan

Helse rit vrachtwagenchauffeurs door Gele Hesjes

Geplaatst opdonderdag 27 december 2018 - 10:59

Vrachtwagenchauffeurs zijn de dupe van de acties van de Gele Hesjes in Europa. Die noodkreet slaakt vrachtwagenchauffeur Marco Penders uit Hoensbroek.

"Eens kijken of jullie lekker in je vel zitten als meer dan 50 relschoppers om je auto heen dartelen, met vuur, vuurwerk, knuppels, stokken, bivakmutsen", schrijft hij op Facebook.

Barricades
Marco Penders is op dit moment met zijn vader Peter Penders uit Heerlen onderweg om onder meer een bulldozer af te leveren in Montpellier. Al kort na hun vertrek op Tweede Kerstdag zien vader en zoon de eerste tekenen van onrust aan de grens bij Eijsden. "Daar begonnen mensen in gele hesjes barricades op te bouwen. In de andere richting, dus daar hadden we geluk. We hebben nog wel een collega gewaarschuwd", vertelt Peter Penders op L1 radio.

Bivakmutsen en gescheld
Maar voor de Franse grens, als zoon Marco achter het stuur zit gaat het mis. "Alarmlichten, stilstaande auto's, shit een blokkade! Te laat om te keren, we proberen met wat brutaliteit nog voorbij te komen, maar we worden begroet met bivakmutsen en gescheld", beschrijft Marco het avontuur op Facebook.

"Via via krijgen we te horen dat er bij een vrachtwagen alle ruiten zijn ingeslagen. Inmiddels is de meute aan het plunderen geslagen, de hele vrachtwagen wordt leeggehaald."

In elkaar geslagen in de bosjes?
Zoiets gaat je als chauffeur niet in de koude kleren zitten, vertellen vader en zoon. Ze maken zich op dat moment ook zorgen om hun collega-chauffeurs. "Plots zien we vlammen in de spiegel, De geplunderde vrachtwagen staat inmiddels uit te branden. De chauffeur is nergens te vinden, ligt hij nog in de cabine? In elkaar geslagen in de bosjes, niemand die het weet." Als de twee mogen doorrijden, maken ze zich geschrokken uit de voeten. "Daarna hebben we wel een uur erover doorgepraat met zijn tweeën. Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten."

Geen politie
Het steekt beide mannen dat ze tijdens de hele actie geen politie hebben gezien. "Je bent op zo'n moment gewoon gegijzeld en je kunt geen kant op." Ze vrezen op dit moment vooral de Belgische actievoerders. "In Frankrijk is het op dit moment rustig, maar in België hebben we relschoppers en plunderaars gezien."

Lees ook: Politie grijpt hard in bij blokkade Gele Hesjes

Vader Peter Penders had vorige week ook al problemen bij de Frans-Belgische grens. "Toen heb ik een hele nacht vastgestaan. Daar is ook nog een chauffeur verongeluk in de file die er ontstond."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen