Overslaan en naar de inhoud gaan

Help! Wat moet ik met mijn spaargeld?

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 14:37

Sparen levert steeds minder op. ABN Amro maakte maandag als eerste bekend dat de spaarrente naar 0 procent gaat.

De andere grote banken zullen waarschijnlijk snel volgen. Wat nu? Dit zijn de vijf tips van de 1Limburg-economieredactie:

1. Aflossen
Heb je een eigen huis? Begin dan met aflossen. Daardoor worden de maandlasten lager en blijft iedere maand meer geld over. Maar dit is niet altijd gunstig. Dat hangt af van je situatie. Let bijvoorbeeld op dat je niet meer aflost dan toegestaan. Doe je dat wel, dan rekenen de banken een boete. En dat wil je natuurlijk ook niet.

2. Investeren in huis
Steek het geld in je huis. Plaats zonnepanelen op je dak. Woon je in een ouder huis? Isoleer het huis dan beter en plaats nieuwe kozijnen. Hierdoor gaat de energierekening omlaag en houd je maandelijks geld over. Meestal verdienen deze investeringen zich in zeven tot tien jaar terug. Of knap je huis op, daardoor wordt het meer waard.

3. Beleggen
Als spaargeld niks meer oplevert kun je natuurlijk ook naar de beurs gaan om aandelen van bedrijven te kopen. Die bedrijven keren meestal een dividend uit, een winstuitkering. Ook kun je profiteren van koersstijgingen van aandelen. Aandelen kun je via de bank aanschaffen. Maar let wel op: beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Word je al nerveus van een kleine daling op de beurzen en breekt het angstzweet uit na een slecht bericht? Begin er dan niet aan.

4. Crowdfunding
Is beleggen een stap te ver, dan is ook crowdfunding nog een optie. Hierbij kun je een klein bedrag van bijvoorbeeld 100 euro aan bedrijven uitlenen. Daarvoor ontvang je een rentepercentage. Dat percentage is veel hoger dan de 0 procent op je bankrekening. Na een aantal jaren krijg je je geld terug. Bij crowdfunding word je niet geconfronteerd met koersschommelingen. Wel kun je de hele inleg kwijtraken als een bedrijf niet meer kan betalen, al gaat het dan om kleine bedragen. Daarom is het raadzaam om je geld in verschillende ondernemingen te stoppen. Daarmee spreid je het risico. Voor crowdfunding kun je terecht op verschillende sites die meestal ook ondernemers beoordelen. Die kijken of ze het geleende bedrag wel terug kunnen betalen.

5. Investeer in je droom
Wat natuurlijk ook kan: doe iets leuks met het geld. Droom je al langer van een nieuwe badkamer of wil je in de toekomst een nieuwe keuken plaatsen? Of wil je een wereldreis maken? Haal die plannen dan naar voren. Investeer het spaargeld in deze droom. Zorg wel dat er altijd genoeg geld overblijft, zodat je niet in de problemen komt of een lening moet gaan afsluiting om een kapotte tv, wasmachine of auto te vervangen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen