Overslaan en naar de inhoud gaan

Help! Wat moet ik met mijn spaargeld?

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 14:37

Sparen levert steeds minder op. ABN Amro maakte maandag als eerste bekend dat de spaarrente naar 0 procent gaat.

De andere grote banken zullen waarschijnlijk snel volgen. Wat nu? Dit zijn de vijf tips van de 1Limburg-economieredactie:

1. Aflossen
Heb je een eigen huis? Begin dan met aflossen. Daardoor worden de maandlasten lager en blijft iedere maand meer geld over. Maar dit is niet altijd gunstig. Dat hangt af van je situatie. Let bijvoorbeeld op dat je niet meer aflost dan toegestaan. Doe je dat wel, dan rekenen de banken een boete. En dat wil je natuurlijk ook niet.

2. Investeren in huis
Steek het geld in je huis. Plaats zonnepanelen op je dak. Woon je in een ouder huis? Isoleer het huis dan beter en plaats nieuwe kozijnen. Hierdoor gaat de energierekening omlaag en houd je maandelijks geld over. Meestal verdienen deze investeringen zich in zeven tot tien jaar terug. Of knap je huis op, daardoor wordt het meer waard.

3. Beleggen
Als spaargeld niks meer oplevert kun je natuurlijk ook naar de beurs gaan om aandelen van bedrijven te kopen. Die bedrijven keren meestal een dividend uit, een winstuitkering. Ook kun je profiteren van koersstijgingen van aandelen. Aandelen kun je via de bank aanschaffen. Maar let wel op: beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Word je al nerveus van een kleine daling op de beurzen en breekt het angstzweet uit na een slecht bericht? Begin er dan niet aan.

4. Crowdfunding
Is beleggen een stap te ver, dan is ook crowdfunding nog een optie. Hierbij kun je een klein bedrag van bijvoorbeeld 100 euro aan bedrijven uitlenen. Daarvoor ontvang je een rentepercentage. Dat percentage is veel hoger dan de 0 procent op je bankrekening. Na een aantal jaren krijg je je geld terug. Bij crowdfunding word je niet geconfronteerd met koersschommelingen. Wel kun je de hele inleg kwijtraken als een bedrijf niet meer kan betalen, al gaat het dan om kleine bedragen. Daarom is het raadzaam om je geld in verschillende ondernemingen te stoppen. Daarmee spreid je het risico. Voor crowdfunding kun je terecht op verschillende sites die meestal ook ondernemers beoordelen. Die kijken of ze het geleende bedrag wel terug kunnen betalen.

5. Investeer in je droom
Wat natuurlijk ook kan: doe iets leuks met het geld. Droom je al langer van een nieuwe badkamer of wil je in de toekomst een nieuwe keuken plaatsen? Of wil je een wereldreis maken? Haal die plannen dan naar voren. Investeer het spaargeld in deze droom. Zorg wel dat er altijd genoeg geld overblijft, zodat je niet in de problemen komt of een lening moet gaan afsluiting om een kapotte tv, wasmachine of auto te vervangen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen