Overslaan en naar de inhoud gaan

Help! Wat moet ik met mijn spaargeld?

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 14:37

Sparen levert steeds minder op. ABN Amro maakte maandag als eerste bekend dat de spaarrente naar 0 procent gaat.

De andere grote banken zullen waarschijnlijk snel volgen. Wat nu? Dit zijn de vijf tips van de 1Limburg-economieredactie:

1. Aflossen
Heb je een eigen huis? Begin dan met aflossen. Daardoor worden de maandlasten lager en blijft iedere maand meer geld over. Maar dit is niet altijd gunstig. Dat hangt af van je situatie. Let bijvoorbeeld op dat je niet meer aflost dan toegestaan. Doe je dat wel, dan rekenen de banken een boete. En dat wil je natuurlijk ook niet.

2. Investeren in huis
Steek het geld in je huis. Plaats zonnepanelen op je dak. Woon je in een ouder huis? Isoleer het huis dan beter en plaats nieuwe kozijnen. Hierdoor gaat de energierekening omlaag en houd je maandelijks geld over. Meestal verdienen deze investeringen zich in zeven tot tien jaar terug. Of knap je huis op, daardoor wordt het meer waard.

3. Beleggen
Als spaargeld niks meer oplevert kun je natuurlijk ook naar de beurs gaan om aandelen van bedrijven te kopen. Die bedrijven keren meestal een dividend uit, een winstuitkering. Ook kun je profiteren van koersstijgingen van aandelen. Aandelen kun je via de bank aanschaffen. Maar let wel op: beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Word je al nerveus van een kleine daling op de beurzen en breekt het angstzweet uit na een slecht bericht? Begin er dan niet aan.

4. Crowdfunding
Is beleggen een stap te ver, dan is ook crowdfunding nog een optie. Hierbij kun je een klein bedrag van bijvoorbeeld 100 euro aan bedrijven uitlenen. Daarvoor ontvang je een rentepercentage. Dat percentage is veel hoger dan de 0 procent op je bankrekening. Na een aantal jaren krijg je je geld terug. Bij crowdfunding word je niet geconfronteerd met koersschommelingen. Wel kun je de hele inleg kwijtraken als een bedrijf niet meer kan betalen, al gaat het dan om kleine bedragen. Daarom is het raadzaam om je geld in verschillende ondernemingen te stoppen. Daarmee spreid je het risico. Voor crowdfunding kun je terecht op verschillende sites die meestal ook ondernemers beoordelen. Die kijken of ze het geleende bedrag wel terug kunnen betalen.

5. Investeer in je droom
Wat natuurlijk ook kan: doe iets leuks met het geld. Droom je al langer van een nieuwe badkamer of wil je in de toekomst een nieuwe keuken plaatsen? Of wil je een wereldreis maken? Haal die plannen dan naar voren. Investeer het spaargeld in deze droom. Zorg wel dat er altijd genoeg geld overblijft, zodat je niet in de problemen komt of een lening moet gaan afsluiting om een kapotte tv, wasmachine of auto te vervangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen