Overslaan en naar de inhoud gaan

'Help ondernemers door je aan de maatregelen te houden'

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 20:01

Waarom mag ik wel bij mijn ouders op bezoek, maar mijn ouders niet bij mij? Dat is een van de, volgens respondenten in een onderzoek van het RIVM, onlogische maatregelen van de overheid.

Volgens burgemeester Petra Dassen van Kerkrade ís die logica er ook vaak niet. Dat zegt ze vrijdag in L1mburg Centraal.

Weinig logica
"Het is een kwestie van maatregelen die opgelegd worden met het doel om contacten te beperken. Om nog enig contact mogelijk te maken omdat we allemaal sociale wezens zijn, maar toch alle contacten zoveel mogelijk te beperken." Volgens Dassen vragen we ons teveel af waarom de ene groep wordt geraakt door de maatregelen en de andere niet. "Kijk vooral naar de toekomst en hou vol", is haar boodschap.

'Blijf zoveel mogelijk thuis'
Dassen is het niet eens met de steun van burgemeester Paul Depla van Breda, die een lans breekt voor het heropenen van de horeca met de stelling 'willen we wanorde in het vondelpark, of willen we een georganiseerd terras'. Dassen daarover: "Hij gaat uit van een verkeerde veronderstelling, want we willen geen van beide. De centrale boodschap is nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. En het is niet leuk om te zeggen, maar het aantal besmettingen stijgt nog steeds, ook in Zuid-Limburg. En dat is heel ernstig."

Aanzuigende werking
Uit eerdere onderzoeken bleek dat corona in de buitenlucht minder snel wordt verspreid dan binnen. Waarom mogen dan toch de terrassen niet open? Volgens Dassen is het antwoord eenvoudig: "Je hebt een aanzuigende werking, want als je de terrassen opent dan gaan we ook lekker massaal naar het terras. En dat zou kúnnen als je je aan de andere kant ook zodanig aan de maatregelen houdt dat het aantal besmettingen daalt. Maar dat is helaas echt niet het geval."

Duidelijke routekaart
De rek is er bij veel mensen echt uit en het draagvlak voor de coronamaatregelen is fors geslonken. Dassen begrijpt dat heel goed. "We hebben echt behoefte aan lichtpuntjes en perspectief, daarom dringen we bij het kabinet aan op een duidelijke routekaart. Maar dat bereiken we alleen maar door ons eigen gedrag, en dat is zo moeilijk."

Appèl
De burgemeester van Kerkrade wil daarom een beroep doen op de mensen: "Laten we ons nou met z'n allen heel goed aan die maatregelen houden, want dan helpen we de horeca en alle ondernemers het beste, want dán komen we snel in een andere situatie".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen