Overslaan en naar de inhoud gaan

Helikopters Defensie gaan natuurbrand Griendtsveen blussen

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 18:31

Twee helikopters van Defensie zijn maandagavond rond 18:30 uur begonnen met het bestrijden van een grote natuurbrand bij Griendtsveen. De brandweer verwacht dat het bluswerk nog uren gaat duren.

De brandweer laat om 20:30 uur weten dat de inzet van de blusheli's effect lijkt te hebben. Ook heeft de brandweer een zogenoemde 'stoplijn' weten te creëren. Dat is een lijn waar de brand niet voorbijkomt.

De brand brak maandagmiddag rond 12:30 uur uit in het natuurgebied Deurnese Peel. Dat omvat zowel de Limburgse Mariapeel als de Brabantse Deurnsche Peel. Het vuur greep snel om zich heen en bleek lastig te bestrijden. Voertuigen en manschappen van de brandweer kunnen door de drassige veengrond moeilijk bij de brandhaard komen.

Helikopters
De blushelikopters van Defensie zijn uitgerust met grote zakken waarmee ze water droppen boven het vuur. Ze scheppen onder meer water uit een plas bij een steenfabriek in Liessel. Volgens Wim Janssen van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn de helikopters bezig met het blussen van het vuur en het aanleggen van een zogeheten stoplijn aan de Brabantse zijde van het natuurgebied.
Lees verder onder de afbeelding

Volgens de brandweer staat ruim honderd hectare van de Deurnese Peel in brand. Van een echte veenbrand is nog geen sprake, aldus een woordvoerder. "Het gaat vooral om een gebied met zandgrond en bosschages, dicht tegen veengronden aan. Er zijn in totaal honderd brandweerlieden ingezet. Het gaat om twee pelotons aan Brabantse kant en een peloton aan de Limburgse kant."

Evacuatie
Vierentwintig bewoners van het nabijgelegen verzorgingshuis Wellenshof in Liessel zijn maandagavond overgebracht naar Land van Horne in Weert. Volgens Omroep Brabant gaat het om een groep dementerende ouderen. Tien van de bewoners hebben corona of zijn mogelijk besmet met het virus. Zij worden apart vervoerd met een zogenoemde 'covidbus' en overnachten in Limburg.

Video: WeertdeGekste

Brandlucht
Door de krachtige oostenwind zijn de rook en de scherpe brandlucht waarneembaar tot aan de Belgische grens bij Eersel, zo'n 50 kilometer verderop. Er is een NL-Alert bericht verzonden met de oproep om bij rookoverlast binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ramptoeristen wordt dringend verzocht om naar huis te gaan en ruimte te maken voor de hulpdiensten.

Lees ook: Limburgse assistentie bij blussen brand Griendtsveen

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen