Overslaan en naar de inhoud gaan

Helikopters Defensie gaan natuurbrand Griendtsveen blussen

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 18:31

Twee helikopters van Defensie zijn maandagavond rond 18:30 uur begonnen met het bestrijden van een grote natuurbrand bij Griendtsveen. De brandweer verwacht dat het bluswerk nog uren gaat duren.

De brandweer laat om 20:30 uur weten dat de inzet van de blusheli's effect lijkt te hebben. Ook heeft de brandweer een zogenoemde 'stoplijn' weten te creƫren. Dat is een lijn waar de brand niet voorbijkomt.

De brand brak maandagmiddag rond 12:30 uur uit in het natuurgebied Deurnese Peel. Dat omvat zowel de Limburgse Mariapeel als de Brabantse Deurnsche Peel. Het vuur greep snel om zich heen en bleek lastig te bestrijden. Voertuigen en manschappen van de brandweer kunnen door de drassige veengrond moeilijk bij de brandhaard komen.

Helikopters
De blushelikopters van Defensie zijn uitgerust met grote zakken waarmee ze water droppen boven het vuur. Ze scheppen onder meer water uit een plas bij een steenfabriek in Liessel. Volgens Wim Janssen van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn de helikopters bezig met het blussen van het vuur en het aanleggen van een zogeheten stoplijn aan de Brabantse zijde van het natuurgebied.
Lees verder onder de afbeelding

Volgens de brandweer staat ruim honderd hectare van de Deurnese Peel in brand. Van een echte veenbrand is nog geen sprake, aldus een woordvoerder. "Het gaat vooral om een gebied met zandgrond en bosschages, dicht tegen veengronden aan. Er zijn in totaal honderd brandweerlieden ingezet. Het gaat om twee pelotons aan Brabantse kant en een peloton aan de Limburgse kant."

Evacuatie
Vierentwintig bewoners van het nabijgelegen verzorgingshuis Wellenshof in Liessel zijn maandagavond overgebracht naar Land van Horne in Weert. Volgens Omroep Brabant gaat het om een groep dementerende ouderen. Tien van de bewoners hebben corona of zijn mogelijk besmet met het virus. Zij worden apart vervoerd met een zogenoemde 'covidbus' en overnachten in Limburg.

Video: WeertdeGekste

Brandlucht
Door de krachtige oostenwind zijn de rook en de scherpe brandlucht waarneembaar tot aan de Belgische grens bij Eersel, zo'n 50 kilometer verderop. Er is een NL-Alert bericht verzonden met de oproep om bij rookoverlast binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ramptoeristen wordt dringend verzocht om naar huis te gaan en ruimte te maken voor de hulpdiensten.

Lees ook: Limburgse assistentie bij blussen brand Griendtsveen

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen