Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft Limburgse meisjes heeft ongewilde seksuele ervaring

Geplaatst opdonderdag 13 juni 2019 - 16:02

De helft van de meisjes in Zuid-Limburg van 12 tot en met 24 jaar heeft een ongewilde seksuele ervaring. Ook 20 procent van de jongens heeft daarmee te maken.

Dat blijkt uit cijfers van de GGD Zuid-Limburg. Er is onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid van Zuid-Limburgse jongeren in 2012 en 2017. Nu wordt de ontwikkeling van die jaren geanalyseerd.

Ongewenst
Het aantal meisjes met een ongewenste seksuele ervaring is tussen 2012 en 2017 licht gestegen, van 42 naar 47 procent. Het ongewild aanraken van borsten, billen of geslachtsdelen komt het meest voor. Bij de jongens daalde het aantal van 21 naar 18 procent. Zij hebben vooral te maken met ongewenst zoenen. De GGD noemt het verschil tussen meisjes en jongens opvallend. De landelijke cijfers zijn echter vergelijkbaar hiermee.

Scholen
Seksueel overschrijdend gedrag komt op 33 procent van de Zuid-Limburgse basisscholen en middelbare scholen voor. Daarnaast wil 75 procent van de scholen ondersteuning wanneer dit voorkomt.

Anticonceptie
Van de jongeren tussen 12 en 25 jaar is 60 procent seksueel actief. De meest gebruikte anticonceptiemiddelen zijn de pil, het spiraaltje en de combinatie van de pil met condoom. Van de seksueel actieve meisjes gebruikt 10 procent structureel geen anticonceptie. Praktisch opgeleiden kiezen hier vaker voor om niets te gebruiken.

Zwangerschap
De Zuid-Limburgse jongeren staan positiever tegenover zwangerschap dan hun leeftijdsgenoten in de rest van het land. 20 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens uit Zuid-Limburg zou het leuk vinden nu een kind te krijgen. Hiertegenover staan 16 procent van de meisjes en 10 procent van de jongens in de rest van het land.

Opleiding
Met betrekking tot zwangerschapservaring zijn verschillen zichtbaar tussen leeftijden en opleidingsniveaus. Ervaring neemt toe bij leeftijdsstijging. Verder komen praktisch opgeleiden zeven keer meer in aanraking met zwangerschap dan theoretisch opgeleiden. Ook op dit gebied is er verschil met de jongeren op landelijk niveau, vooral onder de praktisch opgeleiden. In Zuid-Limburg heeft 6,4 procent van deze groep ervaring met zwangerschap tegenover 5,3 procent in de rest van Nederland.

Weerbaar
De GGD Zuid-Limburg zet zich in om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. Zo proberen ze de weerbaarheid van jongeren te verhogen door aandacht te besteden aan wensen en grenzen. Daarnaast willen ze meisjes motiveren geschikte anticonceptie te vinden en te gebruiken. Ook moet de aandacht voor onderwerpen als relaties en seksualiteit op scholen beter.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen