Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft Limburgse koeien mag de wei weer in

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 11:33

De astronomische lente is vrijdag begonnen en dat betekent dat de koeien weer naar buiten worden gelaten. Iets meer dan de helft van de Limburgse koeien mag weer buiten grazen.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), van de Landbouwtelling in 2018.

Koeiendans
Normaal gesproken is het naar buiten laten van de koeien een evenement waar bezoekers de koeien springend en dansend de wei in kunnen zien dartelen. Maar dit jaar zijn de festiviteiten sober vanwege het coronavirus. Toch kun je meegenieten: zo zenden sommige boeren de weidegang live uit via Facebook.

Limburg werd in 2018 bevolkt door bijna 48.000 koeien. Ruim 55 procent van hen mocht vanaf de lente in de wei grazen.

Verschillend
Het percentage koeien dat in de wei mag grazen, verschilt sterk per gemeente. Zo mogen in vijf Limburgse gemeenten alle koeien naar buiten, in vijf andere gemeenten wordt gedurende het jaar minder dan 40 procent van stal gehaald.

Kanttekening daarbij is wel: de gemeenten waar alle koeien naar buiten gaan, hebben maar een handjevol koeienboeren, met ook relatief weinig dieren.

Op stal blijven
In Venray, waar de grootste koeienboeren zitten, mocht een kleine 38 procent van de dieren buiten grazen. Terwijl dat percentage in Leudal, waar de meeste bedrijven zitten, 60 procent is.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen