Overslaan en naar de inhoud gaan

Heijmans: 'Wethouders ondermijnen ambt burgemeester'

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 12:58

De wethouders van de gemeente Weert ondermijnen het ambt van de burgemeester. Dat stelt burgemeester Jos Heijmans in een reactie op een bericht dat hij een kort geding heeft aangespannen tegen het college.

“De reden is niet dat ik bepaalde documenten wil tegenhouden, maar dat de wethouders zich toegang hebben verschaft tot informatie uit mijn zakelijke werkomgeving. Het college mag wettelijk gezien niet over die informatie beschikken. Dát is de reden waarom ik het kort geding ben begonnen", zegt Heijmans.

Integriteit
Twee weken geleden meldde Heijmans zich ziek bij gouverneur Theo Bovens en gaf hij aan niet meer in zijn functie terug te willen keren. Volgende week bespreekt de raad het integriteitsonderzoek naar Heijmans, die subsidie gaf aan een stichting waarvan hijzelf voorzitter was.

Volgens De Limburger heeft Heijmans de gemeente voor de rechter gedaagd om publicatie van documenten tegen te gaan, die de krant via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) heeft opgevraagd. Maar dat is volgens Heijmans pertinent onwaar. "De vragen in het kader van dat WOB-verzoek heb ik op 3 april al beantwoord aan het college. Het kort geding gaat over het onrechtmatig handelen van de wethouders waarmee het ambt van de burgemeester wordt ondermijnd, ook van de huidige waarnemer.”

Lees ook: Jos Heijmans sleept gemeente Weert voor rechter

Eenhoofdig
Heijmans' advocaat Jan van der Grinten legt uit dat een burgemeester, naast zijn rol als lid van het college van B&W, ook zijn eigen wettelijke taken en bevoegdheden heeft op het gebied van orde en veiligheid. "Die eenhoofdige functie staat los van het college. Een burgemeester beschikt over informatie die die hij nooit met wethouders mag delen. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige gegevens over ondermijning door criminelen."

Volgens Van der Grinten is zijn cliënt gevraagd of hij nog beschikt over informatie die valt onder het WOB-verzoek van de krant. "Daarop heeft Heijmans geantwoord dat dat niet het geval is. Vervolgens krijgt hij een brief waarin het college meldt dat informatie uit zijn zakelijke werkomgeving is 'veilig gesteld'. Daarmee is het college buiten zijn boekje getreden en daarom stapt mijn cliënt nu naar de rechter."

Onrechtmatig
Over de manier waarop het college aan de informatie is gekomen, kan Van der Grinten niets concreets zeggen. “Het college kan opdracht hebben gegeven aan de IT-afdeling om zich toegang te verschaffen tot de zakelijke werkomgeving van de burgemeester. Ons punt is dat zoiets onrechtmatig is.”

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen