Overslaan en naar de inhoud gaan

Heijmans verliest kort geding: 9133 mails blijven bewaard

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2020 - 13:15

De gemeente Weert hoeft de ruim 9000 mails die de opgestapte burgemeester Jos Heijmans heeft gewist, niet aan hem terug te geven.

Dat heeft de rechter vrijdag beslist.

Kort geding
Heijmans sleepte de gemeente voor de rechter, omdat hij wilde voorkomen dat de communicatie uit zijn zakelijke werkomgeving, zoals e-mailverkeer, door anderen zou worden bekeken. Heijmans is daar bang voor, omdat de wethouders van Weert beslag hebben gelegd op de mailbox van de burgemeester. Volgens Heijmans is dat onrechtmatig, omdat zijn privacy ermee zou worden geschaad.

Lees ook: 'Oud-burgemeester Jos Heijmans wiste ruim 9000 mails'

Neuzen
De rechter gaat daar niet in mee. Dat er beslag is gelegd op de communicatiekanalen van Heijmans, wil nog niet zeggen dat anderen daarin kunnen neuzen. De informatie is veiliggesteld, nadat duidelijk werd dat de gemeenteraad van Weert afkoerste op een integriteitsonderzoek naar Heijmans, vanwege publicaties in De Limburger waarin de integriteit van Heijmans aan de kaak wordt gesteld.

Veiligheid
Dat de veiligheid van Heijmans en zijn familie op het spel staat, zoals Heijmans tijdens het kort geding betoogde, is wat de rechter betreft niet aannemelijk geworden tijdens de zitting. De rechter oordeelt dat de gemeente juist heeft gehandeld, toen het de mailbox van Heijmans veilig stelde.

Extern bureau
De gemeenteraad kondigde op 15 januari aan een extern bureau in te willen huren voor het integriteitsonderzoek naar Heijmans. Tussen 15 en 19 januari wiste Heijmans 9133 mails uit zijn mailbox en liet er 7 in zijn inbox staan, zo gaven de advocaten van de gemeente Weert maandag tijdens het kort geding voor de rechter in Roermond aan.

Beslag
Op de dag dat Heijmans aankondigde tijdelijk zijn functie neer te leggen om het onderzoek naar hem niet voor de voeten te lopen, op 31 januari, heeft het college beslag laten leggen op de mailbox van Heijmans vanwege het op handen zijnde integriteitsonderzoek dat uiteindelijk door bureau Berenschot is uitgevoerd.

Wob
In het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft de gemeente een externe partij opdracht gegeven om op basis van het zoekwoord 'Kadra' de 9133 na te lopen. Er kwam op 18 februari namelijk een Wob-verzoek van De Limburger binnen bij de gemeente, om inzage te krijgen in alle correspondentie tussen Heijmans en PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra.

Drie relaties
De twee hebben altijd aangegeven dat zij de drie relaties die zij met elkaar hebben prima kunnen scheiden, maar de krant stelt daar vraagtekens bij. Kadra werkt voor de jongerenstichting waar Heijmans voorzitter van is, als raadslid controleert zij de burgemeester en daarnaast hebben zij een vriendschappelijke band met elkaar.

Geheimhouding
Op 13 maart is door de gemeente aan Heijmans gevraagd of hij informatie heeft, die hij in het kader van het Wob-verzoek kan verstrekken. Op 3 april antwoordt Heijmans via zijn advocaat aan de gemeente dat hij niet over informatie beschikt die onder het Wob-verzoek valt. Tijdens het kort geding van afgelopen maandag bleek dat de externe partij die onder geheimhouding de 9133 mails heeft doorzocht met het zoekwoord 'Kadra' tientallen berichten heeft onderschept.

Facebookpagina
Die zijn op 2 juni door de gemeente aan Heijmans verstrekt, in het kader van het Wob-verzoek van de krant. Volgens de gemeente vallen die documenten namelijk wel onder het Wob-verzoek, maar volgens Heijmans niet. Niettemin overhandigde Heijmans deze documenten maandag tijdens de zitting aan de advocaat van de krant. Nog dezelfde dag deelde Heijmans die documenten via zijn Facebookpagina.

Slordig en onzorgvuldig
In het integriteitsonderzoek naar de burgemeester bij de besteding van de COA-gelden, een bijdrage vanuit het rijk omdat Weert een asielzoekerscentrum huisvest, concluderen onderzoekers van bureau Berenschot dat de besteding van die gelden in Weert slordig en onzorgvuldig is verlopen. Zo heeft Heijmans als burgemeester van Weert eigenhandig geld toegekend aan de jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is. De wethouders waren daar niet van op de hoogte. Heijmans zegt dat hij een mandaat had om dat geld aan zijn eigen stichting toe te kennen, maar het Berenschot-onderzoek bestrijdt dat mandaat.

Lees ook: Veel gerommel met het ‘potje van Jos’

Motie van wantrouwen
De onderzoeksresultaten leverden Heijmans woensdag 3 juni een motie van wantrouwen op van de coalitiepartijen WeertLokaal, CDA en VVD. Zij zijn samen goed voor 23 van de 29 zetels in de gemeenteraad.

Blij met uitspraak
"Het spreekt voor zich dat wij blij zijn met deze uitspraak", laat de gemeente Weert in een eerste reactie weten. "We vinden het op dit moment te vroeg om een verdere inhoudelijke reactie te geven; daarvoor willen we de uitspraak eerst rustig kunnen bestuderen en bespreken in ons college."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen