Overslaan en naar de inhoud gaan

Heijmans gebruikte COA-geld voor woninghuur vluchteling

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 6:00

De opgestapte burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft de rijksbijdrage die de gemeente krijgt omdat het een asielzoekerscentrum huisvest, onder meer gebruikt voor een bijdrage aan de huurkosten van een Syrische vluchteling. Het gaat om een bedrag van 5.070 euro dat is betaald in de periode van 21 mei 2016 tot en met 31 december 2017.

Dat blijkt uit de documenten die het college van burgemeester en wethouders dinsdagavond laat openbaar heeft gemaakt. De openbaarmaking volgt na een bijeenkomst van de gemeenteraad, die de documentatie dinsdagavond in een besloten vergadering besprak.

Contante betalingen
Verder blijkt uit de stukken dat er van 2017 tot en met 2019 diverse contante betalingen zijn gedaan vanuit deze COA-gelden en dat niet is te achterhalen waaraan dat geld concreet is besteed. Het gaat dan bijvoorbeeld over 2.100 euro die zijn uitgegeven aan 'aangelegenheden ten behoeve van vluchtelingen', over 2.100 euro die zijn uitgegeven aan 'vluchtelingen integratie' en 1.400 euro voor 'vluchtelingenaangelegenheden'. Maar ook over een betaling van 8.086 euro voor de opvang van vluchtelingen.

In totaal gaat het om vele duizenden euro's aan contante betalingen, die niet verklaard kunnen worden omdat ze niet nader zijn gespecificeerd. Over de COA-gelden heeft Heijmans altijd verklaard dat hij een mandaat had om het geld naar eigen inzicht uit te geven.

Jongerenstichting
Hij gebruikte het geld onder meer om een subsidie toe te kennen aan de jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeenteraad een extern bureau opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de integriteit van Jos Heijmans.

Lees ook: Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

Geen mandaat
Het onderzoek toonde aan dat Heijmans geen mandaat had. De onderzoekers concludeerden verder dat er 'slordig' en 'onzorgvuldig' is omgesprongen met het COA-budget, dat in de wandelgangen van het Weerter gemeentehuis de bijnaam 'potje van Jos' had.

Lees ook: Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Zelfstandig
Tijdens het onderzoek zijn 17 projecten onder de loep genomen en daarbij is vooral gekeken hoe de besluitvorming tot stand is gekomen. Daaruit bleek dat Heijmans vaak zelfstandig opereerde en de wethouders lang niet altijd informeerde over de uitgaven uit het COA-budget.

Boels Ladies Tour
Het college heeft nu naar buiten gebracht waar COA-gelden specifiek aan zijn uitgegeven, voor zover dat is na te gaan. In 2018 zijn vanuit deze rijksbijdrage tienduizenden euro’s betaald om de Boels Ladies Tour mee te financieren: 20.000 euro om Weert etappeplaats te laten zijn, ruim 6.000 euro is bijgedragen aan de tv-uitzending van het wielerevenement, meer dan 3.500 euro voor een VIP-arrangement en 2.500 euro voor een wielercafé.

Motie van wantrouwen
Naar aanleiding van het externe onderzoek nam de gemeenteraad van Weert met ruime meerderheid, 23 van de 29 zetels, een motie van wantrouwen tegen Jos Heijmans aan.

Lees ook: Gemeenteraad Weert klaar met Jos Heijmans

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen