Overslaan en naar de inhoud gaan

Heijmans gebruikte COA-geld voor woninghuur vluchteling

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 6:00

De opgestapte burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft de rijksbijdrage die de gemeente krijgt omdat het een asielzoekerscentrum huisvest, onder meer gebruikt voor een bijdrage aan de huurkosten van een Syrische vluchteling. Het gaat om een bedrag van 5.070 euro dat is betaald in de periode van 21 mei 2016 tot en met 31 december 2017.

Dat blijkt uit de documenten die het college van burgemeester en wethouders dinsdagavond laat openbaar heeft gemaakt. De openbaarmaking volgt na een bijeenkomst van de gemeenteraad, die de documentatie dinsdagavond in een besloten vergadering besprak.

Contante betalingen
Verder blijkt uit de stukken dat er van 2017 tot en met 2019 diverse contante betalingen zijn gedaan vanuit deze COA-gelden en dat niet is te achterhalen waaraan dat geld concreet is besteed. Het gaat dan bijvoorbeeld over 2.100 euro die zijn uitgegeven aan 'aangelegenheden ten behoeve van vluchtelingen', over 2.100 euro die zijn uitgegeven aan 'vluchtelingen integratie' en 1.400 euro voor 'vluchtelingenaangelegenheden'. Maar ook over een betaling van 8.086 euro voor de opvang van vluchtelingen.

In totaal gaat het om vele duizenden euro's aan contante betalingen, die niet verklaard kunnen worden omdat ze niet nader zijn gespecificeerd. Over de COA-gelden heeft Heijmans altijd verklaard dat hij een mandaat had om het geld naar eigen inzicht uit te geven.

Jongerenstichting
Hij gebruikte het geld onder meer om een subsidie toe te kennen aan de jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeenteraad een extern bureau opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de integriteit van Jos Heijmans.

Lees ook: Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

Geen mandaat
Het onderzoek toonde aan dat Heijmans geen mandaat had. De onderzoekers concludeerden verder dat er 'slordig' en 'onzorgvuldig' is omgesprongen met het COA-budget, dat in de wandelgangen van het Weerter gemeentehuis de bijnaam 'potje van Jos' had.

Lees ook: Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Zelfstandig
Tijdens het onderzoek zijn 17 projecten onder de loep genomen en daarbij is vooral gekeken hoe de besluitvorming tot stand is gekomen. Daaruit bleek dat Heijmans vaak zelfstandig opereerde en de wethouders lang niet altijd informeerde over de uitgaven uit het COA-budget.

Boels Ladies Tour
Het college heeft nu naar buiten gebracht waar COA-gelden specifiek aan zijn uitgegeven, voor zover dat is na te gaan. In 2018 zijn vanuit deze rijksbijdrage tienduizenden euro’s betaald om de Boels Ladies Tour mee te financieren: 20.000 euro om Weert etappeplaats te laten zijn, ruim 6.000 euro is bijgedragen aan de tv-uitzending van het wielerevenement, meer dan 3.500 euro voor een VIP-arrangement en 2.500 euro voor een wielercafé.

Motie van wantrouwen
Naar aanleiding van het externe onderzoek nam de gemeenteraad van Weert met ruime meerderheid, 23 van de 29 zetels, een motie van wantrouwen tegen Jos Heijmans aan.

Lees ook: Gemeenteraad Weert klaar met Jos Heijmans

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen