Overslaan en naar de inhoud gaan

Heijmans eiste 50.000 euro van Weert

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 7:00

Voordat hij een kort geding tegen de gemeente Weert aanspande, eiste de opgestapte burgemeester Jos Heijmans een schadevergoeding van 50.000 euro van de gemeente. Ook wilde hij tot 1 januari 2021 aanblijven als burgemeester, ongeacht de uitkomst van het onderzoek naar zijn integriteit.

Eerder afzwaaien was wat Heijmans betreft mogelijk, maar was wel afhankelijk van een vertrekregeling. Ook bepaalde hij dat de gemeente in de maand van zijn uiteindelijke vertrek een afscheidsbijeenkomst voor de inwoners van Weert zou organiseren.

Documenten
Dit blijkt uit de documenten die het college van burgemeester en wethouders dinsdagavond openbaar heeft gemaakt. De openbaarmaking volgt na een bijeenkomst van de gemeenteraad, die de documentatie dinsdagavond in een besloten vergadering besprak. Het pak papier bestaat onder andere uit een chronologie van 11 januari tot en met 12 juni en alle onderliggende stukken.

Onder vuur
Heijmans kwam onder vuur te liggen nadat De Limburger op zaterdag 11 januari naar buiten bracht dat hij als burgemeester van Weert 23.000 euro subsidie had toegekend aan de stichting International Award for Young People, terwijl hijzelf voorzitter is van die jongerenstichting. Hij heeft dat buiten medeweten van de wethouders van Weert gedaan. De betaling is gedaan uit de zogeheten COA-gelden. Dat is een bijdrage van het rijk, omdat Weert een asielzoekerscentrum huisvest.

'Slordig' en 'onzorgvuldig'
Heijmans heeft altijd gesteld dat hij een mandaat had om eigenhandig de betaling te doen, als beheerder van die COA-gelden. Naar aanleiding van de publicatie maakte de gemeenteraad op woensdag 15 januari bekend dat het een onderzoek wil instellen naar het handelen van Heijmans bij de besteding van de COA-gelden. De onderzoekers concluderen dat er 'slordig' en 'onzorgvuldig' is omgesprongen met het geld.

Lees ook: Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Claims
Op vrijdag 12 juni, daar waar de gepubliceerde chronologie eindigt, verliest Heijmans het kort geding dat hij tegen de gemeente heeft aangespannen en wordt hij deels niet ontvankelijk verklaard. In de tussenliggende periode zijn financiële claims neergelegd, heeft Heijmans een vertrekregeling voorgesteld, zijn er diverse gesprekken gevoerd tussen Heijmans en wethouders, met gouverneur Theo Bovens en met (delegaties van) de gemeenteraad, zo blijkt uit de documentatie.

De claim van 50.000 euro is op donderdag 14 mei bij de gemeente neergelegd door de advocaat van Heijmans, Jan van der Grinten. Met deze schadevergoeding 'compenseert de gemeente Heijmans voor de door hem geleden schade vanwege onrechtmatige verzameling van zijn persoonsgegevens', zo schrijft de advocaat. Hiermee doelt de raadsman op het beslag dat de wethouders op 31 januari op de mailbox van Heijmans hebben gelegd. Op 28 april nam de oud-burgemeester nog genoegen met 15.000 euro smartengeld vanwege de in zijn ogen 'verregaande inbreuk op zijn privacy en aantasting van zijn persoon'.

Ziek gemeld
In de avonduren van 14 mei, de dag waarop de claim van 50.000 euro binnenkwam, wordt duidelijk dat Heijmans zich ziek heeft gemeld en dat hij gouverneur Bovens heeft laten weten niet meer terug te willen keren in het ambt van burgemeester in Weert.

Lees ook: Burgemeester Jos Heijmans van Weert stapt op

Verstoord
Een dag eerder, op 13 mei, werd het vertrouwen in Heijmans al opgezegd. De wethouders van Weert lieten tijdens een ingelast overleg met de fractievoorzitters weten dat 'het zo niet verder kan'. De onderlinge verhoudingen tussen burgemeester en wethouders zijn dusdanig verstoord, los van het integriteitsonderzoek, dat het college niet meer met Heijmans verder wil.

Lees ook: 'Raad en college zegden vertrouwen in Heijmans op'

Kort geding
De wethouders zijn niet ingegaan op de financiële eisen van Heijmans en evenmin hebben zij gehoor gegeven aan diverse verzoeken om het beslag op te heffen. Daarop spande Heijmans een kort geding aan tegen de gemeente. Tijdens die rechtszaak op maandag 8 juni bleek dat Heijmans 9133 mails heeft gewist.

Lees ook: 'Oud-burgemeester Jos Heijmans wiste ruim 9000 mails'

Voorstel
Het voorstel om tot 1 januari 2021 aan te blijven doet Heijmans op vrijdag 1 mei tijdens een gesprek op het gouvernement in het bijzijn van gouverneur Bovens en de wethouders Geert Gabriëls, Tessa Geelen en Wendy van Eijk, zo blijkt uit de stukken.

Strikt geheim
Tijdens dat overleg overhandigt Heijmans een document dat wat hem betreft strikt geheim moet blijven. Daarin eist hij, zo valt in het stuk te lezen, dat de gemeente direct het onderzoek naar de gegevens van de burgemeester staakt, dat de gemeente de advocaatkosten van Heijmans betaalt en dat de gemeente een afscheidsbijeenkomst voor hem organiseert. In ruil daarvoor doet Heijmans geen financiële claims en onderneemt hij geen juridische stappen.

Tekenen bij het kruisje
"We hoefden alleen maar bij het kruisje te tekenen", zei wethouder Paul Sterk over het voorstel van Heijmans, tijdens de raadsvergadering van 3 juni waarin het onderzoeksrapport naar de integriteit van de burgemeester werd behandeld. Door op 1 mei met de wethouders onder strikte geheimhouding af te willen tikken dat hij tot 31 december 2020 burgemeester van Weert zou blijven, ongeacht de uitkomst van het onderzoeksrapport, zette Heijmans de gemeenteraad feitelijk buitenspel. Terwijl de gemeenteraad het enige orgaan is dat bepaalt of Heijmans burgemeester van Weert kan blijven of niet.

Lees ook: Wethouders: Heijmans wilde gemeenteraad buitenspel zetten

Motie van wantrouwen
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 juni, waarin het onderzoeksrapport naar besteding van de COA-gelden werd besproken, dienden de coalitiepartijen WeertLokaal, CDA en VVD, goed voor 23 van de 29 zetels in de gemeenteraad, een motie van wantrouwen tegen Heijmans in, met daarbij de oproep om Heijmans op de kortst mogelijke termijn te ontslaan.

Lees ook: Gemeenteraad Weert klaar met Jos Heijmans

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen