Overslaan en naar de inhoud gaan

Heijmans doet melding bij Remkes over integriteit Gabriëls

Geplaatst opdonderdag 1 juli 2021 - 20:50

Oud-burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft zich in een brief tot waarnemend gouverneur Johan Remkes gewend met twee zaken die in zijn ogen de integriteit van kandidaat-gedeputeerde Geert Gabriëls van GroenLinks kunnen raken.

Gabriëls is nu nog wethouder in Weert. Hij was één van de hoofdrolspelers in het conflict dat uiteindelijk in juni vorig jaar leidde tot het aftreden van Heijmans.

De brief is ook verstuurd naar de twaalf fractievoorzitters in het Limburgs Parlement.

Nieuwe gedeputeerden
Afgelopen dinsdag werden de namen van de zes beoogde nieuwe gedeputeerden bekendgemaakt. Evenals het oordeel van de speciaal ingestelde commissie integriteit. Die concludeerde dat ze geen feiten en omstandigheden had aangetroffen die een beletsel vormde voor hun benoeming.

De commissie bestond uit waarnemend gouverneur Johan Remkes, oud-commissaris van de koning(in), oud-waarnemend burgemeester Joan Leemhuis en oud-hoofdofficier van justitie Kitty Nooy. Zij was tevens portefeuillehouder integriteit bij het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Namen nieuwe Limburgse gedeputeerden bekend

Medeverantwoordelijk
Oud-burgemeester Heijmans verwijst in zijn brief naar twee procedures die hij aanhangig heeft gemaakt tegen Gabriëls. "Het leek mij gepast u met het oog op de kandidatuur van de heer Gabriëls van deze feiten op de hoogte te stellen", zo schrijft Heijmans in zijn brief aan Remkes. Hij vindt dat Gabriëls als locoburgemeester medeverantwoordelijk is voor het beslag laten leggen op gegevens van hem in het kader van een lopend integriteitsonderzoek. Daarbij zou zich ook informatie bevinden op het gebied van openbare orde en integriteit die uitsluitend voor een burgemeester is bestemd.

Privacywetgeving
Volgens Heijmans is daarom sprake van schending van de privacywetgeving en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd in te grijpen. Eerder verloor hij daarover een kort geding bij de rechtbank in Roermond. Een tweede zaak betreft een procedure op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Vrijdag stemt het Limburgs Parlement over het voorgestelde nieuwe provinciebestuur met zes gedeputeerden. De verwachting is dat ze worden gekozen en vervolgens worden geïnstalleerd.

Lees ook: Heijmans: Wethouders Weert stuurden aan op mijn vertrek

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen