Overslaan en naar de inhoud gaan

Heftige discussie over afknallen van geredde zwijnen

Geplaatst opzondag 14 september 2014 - 21:10

Heftige discussie zondag over het doodschieten van acht wilde zwijnen in Weert, direct nadat ze door de brandweer van de verdrinkingsdood waren gered.

De acht zwijnen waren door nog onbekende oorzaak in het water van de Zuid-Willemsvaart beland. Brandweerlui in sloepen wisten de dieren met veel moeite op het droge te krijgen.

Neergeknald
Maar de zwijnen hadden de waterdruppels nog niet uit hun vacht geschud, of ze werden al neergeknald door een jager. En die wilde ook wel vertellen waarom: de wilde zwijnen bevonden zich op verboden gebied.

De regels
Volgens regels van het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer mogen wilde zwijnen in Limburg alleen voorkomen in nationaal park De Meinweg onder Roermond. Dieren die zich elders vertonen, worden meteen afgeschoten.

Op social media heerst grote verontwaardiging over de actie van de jager.

Schijnheilig
Maar er zijn ook mensen die deze verontwaardiging schijnheilig vinden. Zij zeggen: maak je dan ook maar eens druk over de dieren die bij jou in de pan terecht komen.

Dierenbescherming
De Dierenbescherming geeft toe dat de jager volgens de regels handelde. Niettemin betreuren we het doodschieten van de dieren, zegt een woordvoerder.

'Te gek voor woorden'
De provincie Limburg zegt dat de jager wél fout zat. Op zondag jagen mag niet. Gedeputeerde Patrick van der Broeck is niet te spreken over het optreden van de man met het geweer. "Te gek voor woorden", foetert hij. Van der Broeck wil een gesprek met alle betrokken partijen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Museum in Rotterdam wil dode zwijnen uit Weert
Zwijnenjager Weert nog altijd bedreigd
Toen zwijnenjagers nog helden waren
‘Wild zwijn ook buiten Meinweg tolereren’
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen