Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense tv-app om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 17:31

Waar veel bedrijven het lastig hebben door de strenge maatregelen om het coronavirus in te dammen, geldt het tegenovergestelde voor het Heerlense bedrijf Femly.

De start-up groeit namelijk explosief de laatste weken. Het bedrijf heeft een dienst ontwikkeld waardoor mensen via de televisie contact kunnen krijgen met bijvoorbeeld hun grootouders of ouders.

Vraag neemt toe
Kinderen en kleinkinderen zijn momenteel op zoek naar mogelijkheden om contact te houden met hun bejaarde grootouders of ouders. Door het coronavirus mogen die niet meer bezocht worden. De vraag naar mobieltjes en tablets voor ouderen neemt dan ook toe. Veel hoogbejaarden of dementerenden kunnen hier niet mee overweg.

Uitkomst
De televisie biedt dan uitkomst. "Ik rijd nu heel Nederland door met tv’s", zegt Françoise De Goeijen van Femly. "Ik breng ze tot aan de deur van mensen die nog thuis wonen en eveneens naar verzorgingstehuizen." Het concept van Femly is simpel. De ouderen krijgen een speciaal aangepaste televisie en kinderen en kleinkinderen kunnen vervolgens via een app contact maken met de televisie. Als iemand via de app contact opneemt, is dat te zien op de tv.


Ideaal
Een ideale, eenvoudige oplossing, denkt Maria Wetzels. Zij was op zoek naar een mogelijkheid om in deze tijd in contact te blijven met haar moeder. “Mijn moeder is 95 en heeft een paar jaar geleden al aangegeven dat ze geen interesse heeft om nog te leren omgaan met tablets en mobiele telefoons. Daar heeft ze nu spijt van.”

Beeldbellen
Veel ouderen kunnen niet overweg met bijvoorbeeld een tablet of mobiele telefoon", stelt De Goeijen. "De televisie is daarentegen een bekend apparaat voor veel ouderen." Via de app kunnen familie en vrienden beeldbellen, maar ze kunnen ook foto's of filmpjes sturen, een agenda bijhouden of berichten sturen. "Op deze manier blijven de ouderen toch in contact met hun familie in deze moeilijke tijd", aldus De Goeijen. "Maar ze maken nu toch vooral gebruik van beeldbellen."

Lees ook: Dik 9.000 Limburgse ouderen mogen geen bezoek ontvangen

Kleinkinderen
Mevrouw Aben is in ieder geval blij met de oplossing. "Ik kan nu mijn kleinkinderen zien”, zegt ze via de app. “Dat vind ik heel belangrijk. Zo heb je toch meer contact. Als mijn kleinkinderen bellen, is het altijd: 'Hallo oma Annie. Hallo oma.' Ik ben blij dat ik ze nu zie."

Versnelde uitrol
Femly werkt al vier jaar aan het concept. Door de uitbraak van het coronavirus en het verbod van verpleegtehuizen om ouderen te bezoeken, is de uitrol in een stroomversnelling gekomen. In eerste instantie is het ontwikkeld om mantelzorgers van bijvoorbeeld mensen met dementie te ontzien. "Die hoeven dan niet constant thuis te blijven", verklaart De Goeijen. "Ze kunnen bijvoorbeeld een herinnering sturen dat de patiënt pillen moet innemen."

Suriname
Maar ook in de coronacrisis blijkt het concept van waarde te zijn. Ook voor Wetzels. Zij maakt vooral gebruik van het beeldbellen. "Dan zie ik hoe het met mijn moeder is", zegt ze. "Daarnaast heb ik een broer in Suriname en een zus in Brabant. Die kunnen haar nu ook zien.”

Lees ook: 'Coronacrisis bedreigt ook de mentale gezondheid'

Huisartsen
Er is ook al interesse van huisartsen voor het systeem. Een huisarts gebruikt het concept inmiddels om contact met patiënten te houden. De patiënten bellen met de app in, waardoor de huisarts ze kan zien. Ze kunnen zo betere diagnoses stellen.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen