Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense robotbal laat ouderen bewegen

Geplaatst opmaandag 23 oktober 2017 - 16:13

Het bedrijf Qineto uit Heerlen heeft een robotbal ontwikkeld om ouderen aan het bewegen te krijgen.

De bal, Qbi genoemd, is interactief systeem en reageert op lichaamsbewegingen van de bewoners.

Zonder aanraken
De robotbal kan over de grond bestuurd worden zonder deze aan te raken. De bal wordt bestuurd middels heup-, arm-, been- of rompbewegingen. Zodra iemand beweegt, gaat de bal rollen in de richting van de beweging.

Fysio
De Heerlense vinding wordt al op verschillende plekken ingezet in de zorg. Volgens fysiotherapeut Bert Heuts van verzorgingstehuis De Dormig in Landgraaf is de bal een toegevoegde waarde. "Patienten bewegen nu veel meer dan vroeger. Dat komt omdat ze het leuk vinden."

Dementie
Met de bal kunnen bewoners van zorgtehuizen spellen spelen waardoor bewegen weer leuk wordt. En naar andere mogelijkheden wordt nog gezocht. "We willen het ook gaan inzetten bij bijvoorbeeld dementerenden", aldus Tim Dings van Qineto.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen