Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense robotbal laat ouderen bewegen

Geplaatst opmaandag 23 oktober 2017 - 16:13

Het bedrijf Qineto uit Heerlen heeft een robotbal ontwikkeld om ouderen aan het bewegen te krijgen.

De bal, Qbi genoemd, is interactief systeem en reageert op lichaamsbewegingen van de bewoners.

Zonder aanraken
De robotbal kan over de grond bestuurd worden zonder deze aan te raken. De bal wordt bestuurd middels heup-, arm-, been- of rompbewegingen. Zodra iemand beweegt, gaat de bal rollen in de richting van de beweging.

Fysio
De Heerlense vinding wordt al op verschillende plekken ingezet in de zorg. Volgens fysiotherapeut Bert Heuts van verzorgingstehuis De Dormig in Landgraaf is de bal een toegevoegde waarde. "Patienten bewegen nu veel meer dan vroeger. Dat komt omdat ze het leuk vinden."

Dementie
Met de bal kunnen bewoners van zorgtehuizen spellen spelen waardoor bewegen weer leuk wordt. En naar andere mogelijkheden wordt nog gezocht. "We willen het ook gaan inzetten bij bijvoorbeeld dementerenden", aldus Tim Dings van Qineto.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen