Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense neonazi wil Duitse straf in Nederland uitzitten

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2020 - 14:36

Mocht de Heerlense neonazi Fadi J. (36) daadwerkelijk aan Duitsland worden overgeleverd en in dat land veroordeeld worden, dan wil hij zijn straf uitzitten in Nederland.

Dat bevestigt zijn advocaat Vasco Chorus in gesprek met L1. Donderdagmiddag komt Fadi in Amsterdam voor de rechter.

Lees ook: Heerlense neonazi wereldnieuws: 'Wil niet naar Duitsland'

Vernederende propaganda
Deze rechter moet bepalen of Fadi inderdaad naar Duitsland gaat, of dat het overleveringsverzoek in de prullenbak gaat. Justitie in Duitsland wil de Heerlense dertiger graag vervolgen, omdat hij één van de frontmannen zou zijn van de Goyim Partij. Deze partij houdt zich volgens de Duitse aanklager met name bezig met 'diep vernederende antisemitische propaganda'.

Holocaust ontkend
Fadi en de zijnen zouden onder meer oproepen tot het vermoorden van Joden en het ontkennen van de Holocaust. De Heerlenaar en zijn Duitse kompaan Marcus B. worden ook gezien als de beheerders van de website van de Goyim Partij. Hij heeft tot dusver niets verklaard tijdens verhoren van de Nederlandse politie.

Heerlense koopwoning
De in Duitsland geboren verdachte verzet zich donderdagmiddag tegen de overlevering naar zijn vaderland. Advocaat Chorus zal onder andere een gelijkstellingsverweer voeren. "Dat betekent dat hij als Nederlander kan worden gezien; hij woont hier al 23 jaar, heeft hier gestudeerd en gewerkt. Cliënt heeft ook gewoon een koopwoning in Heerlen", legt de raadsman uit.

Fadi werkte onder meer op de Open Universiteit in Heerlen en volgde een hbo-opleiding op Zuyd Hogeschool.

Geen garantie
Mocht de rechter toch bepalen Fadi naar Duitsland te sturen, dan wil Chorus een terugkeergarantie. "Dan zou hij de straf die hij daar krijgt in Nederland uitzitten. Maar die garantie hebben we nog niet gekregen en daar maken we ons wel zorgen over", zegt de advocaat. Fadi is donderdag overigens niet fysiek aanwezig bij de zitting. Hij praat via een videoverbinding met de rechter.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen