Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense neonazi wil Duitse straf in Nederland uitzitten

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2020 - 14:36

Mocht de Heerlense neonazi Fadi J. (36) daadwerkelijk aan Duitsland worden overgeleverd en in dat land veroordeeld worden, dan wil hij zijn straf uitzitten in Nederland.

Dat bevestigt zijn advocaat Vasco Chorus in gesprek met L1. Donderdagmiddag komt Fadi in Amsterdam voor de rechter.

Lees ook: Heerlense neonazi wereldnieuws: 'Wil niet naar Duitsland'

Vernederende propaganda
Deze rechter moet bepalen of Fadi inderdaad naar Duitsland gaat, of dat het overleveringsverzoek in de prullenbak gaat. Justitie in Duitsland wil de Heerlense dertiger graag vervolgen, omdat hij één van de frontmannen zou zijn van de Goyim Partij. Deze partij houdt zich volgens de Duitse aanklager met name bezig met 'diep vernederende antisemitische propaganda'.

Holocaust ontkend
Fadi en de zijnen zouden onder meer oproepen tot het vermoorden van Joden en het ontkennen van de Holocaust. De Heerlenaar en zijn Duitse kompaan Marcus B. worden ook gezien als de beheerders van de website van de Goyim Partij. Hij heeft tot dusver niets verklaard tijdens verhoren van de Nederlandse politie.

Heerlense koopwoning
De in Duitsland geboren verdachte verzet zich donderdagmiddag tegen de overlevering naar zijn vaderland. Advocaat Chorus zal onder andere een gelijkstellingsverweer voeren. "Dat betekent dat hij als Nederlander kan worden gezien; hij woont hier al 23 jaar, heeft hier gestudeerd en gewerkt. Cliënt heeft ook gewoon een koopwoning in Heerlen", legt de raadsman uit.

Fadi werkte onder meer op de Open Universiteit in Heerlen en volgde een hbo-opleiding op Zuyd Hogeschool.

Geen garantie
Mocht de rechter toch bepalen Fadi naar Duitsland te sturen, dan wil Chorus een terugkeergarantie. "Dan zou hij de straf die hij daar krijgt in Nederland uitzitten. Maar die garantie hebben we nog niet gekregen en daar maken we ons wel zorgen over", zegt de advocaat. Fadi is donderdag overigens niet fysiek aanwezig bij de zitting. Hij praat via een videoverbinding met de rechter.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen