Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense neonazi wil Duitse straf in Nederland uitzitten

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2020 - 14:36

Mocht de Heerlense neonazi Fadi J. (36) daadwerkelijk aan Duitsland worden overgeleverd en in dat land veroordeeld worden, dan wil hij zijn straf uitzitten in Nederland.

Dat bevestigt zijn advocaat Vasco Chorus in gesprek met L1. Donderdagmiddag komt Fadi in Amsterdam voor de rechter.

Lees ook: Heerlense neonazi wereldnieuws: 'Wil niet naar Duitsland'

Vernederende propaganda
Deze rechter moet bepalen of Fadi inderdaad naar Duitsland gaat, of dat het overleveringsverzoek in de prullenbak gaat. Justitie in Duitsland wil de Heerlense dertiger graag vervolgen, omdat hij één van de frontmannen zou zijn van de Goyim Partij. Deze partij houdt zich volgens de Duitse aanklager met name bezig met 'diep vernederende antisemitische propaganda'.

Holocaust ontkend
Fadi en de zijnen zouden onder meer oproepen tot het vermoorden van Joden en het ontkennen van de Holocaust. De Heerlenaar en zijn Duitse kompaan Marcus B. worden ook gezien als de beheerders van de website van de Goyim Partij. Hij heeft tot dusver niets verklaard tijdens verhoren van de Nederlandse politie.

Heerlense koopwoning
De in Duitsland geboren verdachte verzet zich donderdagmiddag tegen de overlevering naar zijn vaderland. Advocaat Chorus zal onder andere een gelijkstellingsverweer voeren. "Dat betekent dat hij als Nederlander kan worden gezien; hij woont hier al 23 jaar, heeft hier gestudeerd en gewerkt. Cliënt heeft ook gewoon een koopwoning in Heerlen", legt de raadsman uit.

Fadi werkte onder meer op de Open Universiteit in Heerlen en volgde een hbo-opleiding op Zuyd Hogeschool.

Geen garantie
Mocht de rechter toch bepalen Fadi naar Duitsland te sturen, dan wil Chorus een terugkeergarantie. "Dan zou hij de straf die hij daar krijgt in Nederland uitzitten. Maar die garantie hebben we nog niet gekregen en daar maken we ons wel zorgen over", zegt de advocaat. Fadi is donderdag overigens niet fysiek aanwezig bij de zitting. Hij praat via een videoverbinding met de rechter.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen