Uit het niets werd de Heerlense neonazi Fadi J. (36) wereldnieuws. Justitie in Duitsland wil hem vervolgen voor het leidinggeven aan een criminele organisatie en volksmennerij. Zelf wil hij niet naar Duitsland.
De Duitse justitie heeft gevraagd om zijn overlevering, maar Fadi verzet zich daartegen.
Lange procedure
Wanneer het verzoek van een ander land komt om een verdachte over te leveren, krijgt diegene de keuze voor een versneld proces of een lange procedure. Fadi koos volgens zijn advocaat Vasco Chorus voor dat laatste. "We gaan ons ook echt verzetten tegen de overlevering", zegt de raadsman. "Meer kan ik niet over de zaak zeggen, want mijn cliënt zit vast in beperkingen."
Lees ook: Leider Duitse extreemrechtse beweging opgepakt in Heerlen
Uit bed getild
Fadi is een geboren Duitser, maar woont al meer dan twintig jaar in Nederland. Hij werd donderdag van zijn bed gelicht in zijn woning in Heerlen. Volgens justitie in Duitsland is hij een kopstuk en de oprichter van de Goyim Partij, een organisatie die zich volgens de Duitse aanklager richt op 'diep vernederende antisemitische propaganda'.
Joden vermoorden
Samen met collega-kopman Marcus B. beheerde Fadi de website van de Goyim Partij. Ze zouden online onder meer de Holocaust ontkennen en massaal extreemrechtse ideeën delen met hun leden. Ook zouden Goyim-leden zijn opgeroepen joden te vermoorden.
Duitse reputatie
De Duitse aanklager noemt het strafrechtelijk vervolgen van Fadi en de zijnen 'noodzakelijk met het oog op de reputatie van Duitsland in het buitenland'. Advocaat Chorus laat weten dat er binnen zestig dagen een zitting wordt ingepland. Een Nederlandse rechter moet dan bepalen of Fadi inderdaad aan Duitsland wordt overgeleverd.
Vrijdag vroeg Chorus de rechter om zijn cliënt vrij te laten, maar dat bleek tevergeefs. Ondertussen werd Fadi wereldnieuws; gerenommeerde internationale kranten als The Washington Post en Der Spiegel besteedden aandacht aan zijn zaak.