Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense jeugd kan zich niet voorstellen hoe het was

Geplaatst opzaterdag 26 januari 2019 - 16:10

De metamorfose van het centrum van Heerlen: waar ooit een donkere tunnel de stationsomgeving domineerde, straalt nu een helwit Maankwartier: het contrast kan bijna niet groter zijn.

Hoewel de geschiedenis van Heerlen nog regelmatig in het nieuws komt, is er de laatste jaren veel veranderd.

Verslaggever Rian Moonen ging met stadsonderzoeker Maurice Hermans op pad om (een deel van) Heerlen toen en nu in kaart te brengen. Hermans schreef het boek Antistad over de wordingsgeschiedenis van Heerlen. "Het is goed om dit nog eens onder de aandacht te brengen. Die donkere dagen zijn toch het begin geweest van de verandering", aldus Hermans.

Coldcasekalender
Het stationsgebied was ooit vergeven van verslaafden. Vorige week kwam in de coldcasekalender van de politie de Heerlense geschiedenis nog naar boven. De coldcasekalender is bedoeld om onopgeloste zaken opnieuw onder de aandacht te brengen in de hoop dat die alsnog opgelost worden. Van de zeven Limburgse moordzaken die dit jaar op de kalender staan, zijn vijf slachtoffers prostituees uit Heerlen en omgeving.

Lees ook: Heerlense prostitueemoorden hoog op coldcasekalender

Straf en hulp
Begin jaren 2000 wordt de overlast in het stationsgebied en het centrum van de stad aangepakt met Operatie Hartslag. Het project is een combinatie van 'straf en hulp', zoals blijkt uit het evaluatierapport door prof. dr. Pieter Tops en drs. Wil Gooren.

Er komt dag- en nachtopvang voor verslaafden uit de regio, er wordt vaker opgeruimd in het stationsgebied en daarnaast wordt een zorgpassensysteem ingevoerd. Het sluitstuk van de aanpak is het cameratoezicht dat in 2004 in de stad wordt ingevoerd. Hierdoor wordt de overlast flink verminderd. "Eigenlijk zeiden ze toen: tot hier en niet verder," stelt Hermans.

Kleur
De jaren daarna focust Heerlen zich op de toekomst. De rauwheid van de stad wordt omarmd en kleur wordt toegevoegd. Tien jaar na Operatie Hartslag verschijnen de eerste muurschilderingen. Ondertussen telt Heerlen er meer dan vijftig en staan er nog steeds nieuwe projecten op de planning. Met als grootste voorbeeld: de beschildering van de Auroraflat. De Auroraflat ligt in het stationsgebied waar nog regelmatig overlast wordt ervaren. In één blik te zien met het nieuwe, moderne en vooral enorme Maankwartier staat het flatgebouw met zijn typische jaren '80 uitstraling er verloren bij. Hier komt in 2020 verandering in. Maandag verscheen hierover een paginagroot artikel in de Volkskrant.

Verbinding
Het Spaanse collectief Boa Mistura gaat de flat volledig onder handen nemen. "Maar wel gezamenlijk met de bewoners", zegt Hermans. Zij worden zowel in het ontwerpproces als in de latere uitvoer betrokken bij het project van Wonen Limburg. "We verwachten dat de Auroraflat hierdoor ook meer in verbinding komt te staan met het stadscentrum. Maar voordat de kleuren op de flat verrijzen, gaan we het gebouw eerst renoveren. Zodat ook het wooncomfort verbetert en de energielasten dalen. En we bekijken of er nog meer manieren zijn om bewoners meer met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld door samen het groenonderhoud te verzorgen", aldus Esther Blom van Wonen Limburg. Het ontwerp zal binnen een paar maanden bekend worden gemaakt.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen