Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlense erfrechtspecialist blij met nieuwe erfwet

Geplaatst opdonderdag 1 september 2016 - 15:00

Er is een nieuwe wet ingegaan die erfgenamen beter moet beschermen tegen schulden. De kans dat je wordt opgezadeld met een schuld uit een erfenis is vanaf nu kleiner geworden.

Voorheen kon het meenemen van iets onbenulligs als een pen, een flesje parfum of een tasje al genoeg zijn om een erfenis onbewust te aanvaarden. Mocht dan blijken dat er schulden zijn, dan moet de erfgenaam daarvoor opdraaien. Dat was ook zo bij het opzeggen van een abonnement of het betalen van een rekening.

Onvoldoende bescherming
Volgens Heerlense erfrechtspecialist en advocaat Rob Luijten kwam dit in de praktijk veel voor. Hij is blij dat mensen beter beschermd zijn door de nieuwe wet. Volgens hem gaat de wet nog niet ver genoeg. "Met name bij een geval dat heel erg vaak voorkomt," zegt Luijten.

'Zuivere aanvaarding'
"Neem een huurhuis, de huisbaas wil dan vaak dat het huis op korte termijn leeg is. Familieleden halen het huis leeg, weten niet waar ze de spullen moeten laten, dus een deel komt bij de kringloopwinkel terecht. Door het verkopen van de inboedel, aanvaard je de erfenis, zuivere aanvaarding heet dat. Want dat zijn spullen waar een schuldeiser aanspraak op kan maken. Dat was zo en dat is ook zo met de nieuwe wet. Dus wees gewaarschuwd," zegt Luijten.

In de radio-uitzending van L1 bij Dennis & Tim om 18:30 een gesprek met erfrechtdeskundige Rob Luijten. Hij legt uit hoe je kan voorkomen dat je in de problemen komt door (per ongeluk) een erfenis te aanvaarden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuwe film voor Remy van Heugten
Schulden geldproblemen
Meeste huishoudens met schulden in Heerlen en Kerkrade
Pastoor morst koffie van schrik, kerk gered door erfenis
Gemeente Sittard-Geleen hoogste schuld per inwoner
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen