Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen wil vluchtelingen uit Griekenland opvangen

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 17:20

Heerlen is officieel toegetreden tot de zogeheten Coalitie of the Willing. Dat zijn gemeenten die verklaren samen 500 minderjarige kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te willen opnemen.

Het Heerlense gemeentebestuur heeft het besluit om zich aan te sluiten dinsdag officieel genomen.

Motie
Het geeft daarmee uitvoering aan een motie die eind september is aangenomen door de gemeenteraad. Die stemde eind september in meerderheid voor een motie van D66, Ouderen Partij Heerlen (OPH) en SP. De Coalitie of the Willing is een initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland en Kerk in Actie. Zo’n 130 gemeenten hebben zich erbij aangesloten.

Verdeelsleutel
Hoeveel vluchtelingenkinderen Heerlen eventueel gaat opnemen, wordt bepaald via een landelijke verdeelsleutel. Toch lijkt de kans klein dat er 500 kinderen op korte termijn worden opgevangen omdat dat in strijd is met het regeringsbeleid. Begin september besloot de regering wel 100 vluchtelingen van de Griekse eilanden op te nemen. Daarbij gaat het om 50 minderjarige asielzoekers en 50 personen in gezinsverband met minderjarige kinderen.

Die 100 worden in 2021 wel in mindering gebracht op de 500 vluchtelingen die Nederland jaarlijks opneemt volgens een afspraak met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen