Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen wil eigen locatie COC en gaat voor Roze Zaterdag

Geplaatst opdonderdag 4 februari 2021 - 18:32

Het gemeentebestuur van Heerlen wil dat het COC Limburg een locatie in de gemeente krijgt. Ook wil het gaan proberen Roze Zaterdag naar de stad te halen.

Dat zijn twee opvallende punten uit een nieuw beleidsplan voor LHBTI's. Dat loopt tot en met 2024. Rode draad is een meer zichtbaar beleid. LHBTI staat voor lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse personen.

Eén locatie
Het COC Limburg werkt momenteel in Zuid-Limburg vanuit één locatie, in Maastricht. Daardoor is volgens het Heerlense gemeentebestuur het LHBTI-beleid buiten Maastricht minder zichtbaar geworden en zijn er moeilijk vrijwilligers in andere Limburgse steden te vinden. Vandaar een nieuwe locatie in Heerlen, wat het COC zelf ook graag wil. Die gaat zich richten op heel Parkstad.

Vrijwilligers
Daarnaast wordt op zoek gegaan naar lokale vrijwilligers omdat die hun eigen stad of regio goed kennen en zo gemakkelijker contact leggen met LHBTI's. Een eigen locatie vergemakkelijkt het organiseren van lokale activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden. En dat verhoogt de zelf- en samenredzaamheid en gaat de eenzaamheid bij LHBTI's tegen, zo de nieuwe nota.

Roze Zaterdag
Zodra het COC in Heerlen een eigen plek heeft met een vaste kern aan vrijwilligers, wil de gemeente zich actief gaan inzetten om Roze Zaterdag naar de stad te halen. Dat is een jaarlijkse manifestatie van LHBTI's in juni of juli.

Acceptatie
"Hoewel er vooruitgang is geboekt in de acceptatie en emancipatie van LHBTI's laten incidenten en ervaringen van LHBTI's zien, dat jezelf kunnen zijn en je veilig kunnen voelen, helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid is", zegt wethouder Peter van Zutphen (SP).

"Een actief LHBTI-beleid blijft daarom nodig. Een beleid dat zichtbaar is in de stad, voor LHBTI's en niet-LHBTI's, voor maatschappelijke partners en voor buurgemeenten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen