Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen wacht rustig op Den Haag na referendum Landgraaf

Geplaatst opwoensdag 22 november 2017 - 23:51

Heerlen wacht rustig af wat Den Haag uiteindelijk vindt over een fusie met Landgraaf.

Dat blijkt uit een rondgang langs de Heerlense politiek na de uitslag van het raadplegend referendum in Landgraaf. Daar sprak 78 procent van de mensen die ging stemmen zich uit tegen de fusie.

Mosterd na maaltijd
"Eigenlijk is het referendum mosterd na de maaltijd", zegt loco-burgemeester Peter van Zutphen van Heerlen. "Dit had je eerder moeten doen. De gemeenten gaan er niet meer over. Den Haag is aan zet." Inhoudelijk wil de Heerlense bestuurder niet reageren op de uitslag van het referendum.

Belang beide gemeentes
In Heerlen heeft de gemeenteraad met een overgrote meerderheid gezegd dat ze een herindeling wil. In Landgraaf stemmen ze heel duidelijk tegen en dat baart van Zutphen zorgen. "Het gaat om het belang van beide gemeentes en het is nu aan de Tweede Kamer om daar een afweging in te maken. De sociale en economische problemen krijgen we met kerktorenpolitiek niet opgelost. Als ieder dorp zijn eigen gang gaat, blijven de problemen bestaan en dan zijn we niet genoeg in staat om dat op te lossen."

Lees ook: Landgraaf: ruime meerderheid stemmers tegen fusie Heerlen

Het fusieplan is enkele weken geleden voorgelegd aan de Raad van State. Er komt een advies, waarna de Eerste en Tweede Kamer nog moeten instemmen met het plan.

Veel wijsheid
In Heerlen is een overgrote meerderheid van de gemeenteraad voorstanders van een fusie, vooral vanwege de sociaal-economische uitdagingen die de gemeente heeft. "De vraag is wat Den Haag met de uitslag van dit referendum gaat doen", reageert de Heerlense CDA-fractievoorzitter Charles Claessens. "Ik wens ze veel wijsheid toe. Wij kunnen niet meer dan afwachten."

Bekijk hier ons dossier over de fusie Heerlen-Landgraaf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen