Station Heerlen verliest voor minimaal één jaar de directe verbinding met Aken.
De stoptrein van de Euregiobahn rijdt vanaf de nieuwe dienstregeling, die in december ingaat, niet verder dan Herzogenrath.Wie door wil reizen naar Aken, moet op het station van Herzogenrath overstappen.
Nieuwe dienstregeling
Dat blijkt uit de plannen voor de nieuwe dienstregeling, die de NS onlangs met consumentenorganisaties heeft gedeeld. Om reizigers voldoende tijd te geven om op het Duitse grensstation over te stappen, zal de trein tijd winnen door onderweg niet meer te stoppen op halte Heerlen De Kissel. Wel stopt de trein op de haltes Landgraaf en Eygelshoven Markt.
Maastricht-Heerlen-Aken
Het gaat om een tussenoplossing, in afwachting van een verbeterde treinverbinding met Aken. Die verbetering is in principe verzekerd in de nieuwe aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer, waardoor de nieuwe streekvervoerder vanaf eind 2017 een dienst Maastricht-Heerlen-Aken moet aanbieden.
Op de schop
Tegelijkertijd aast de regio voor de langere termijn nog steeds op het doortrekken van de huidige intercity Eindhoven-Heerlen naar Keulen, via Aken. Voor beide plannen geldt dat de infrastructuur tussen Heerlen en de grens op de schop moet. De beoogde aanleg van elektrische bovenleiding voor de lijn (nu nog dieseltrein) is al gefinancierd en zal eind 2017 gerealiseerd zijn. Bij de spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf, een voorwaarde voor een intercity, is dat nog niet het geval.
23 jaar
Reizigersvereniging ROVER baalt van het verbreken van de directe verbinding met Aken, nadat er 23 jaar geen overstap nodig is geweest. "Heel jammer, ook al is het tijdelijk. Maar de provincie moest nou eenmaal wat omdat de Duitsers de Euregiobahn uit Aken vanaf Herzogenrath in een andere richting wilden laten afbuigen", zo toont bestuurslid Kees Braam van de Limburgse afdeling ook begrip.