Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen verbiedt voeren eenden bij Kasteel Hoensbroek

Geplaatst opwoensdag 26 augustus 2020 - 6:02

Eenden en andere watervogels die neerstrijken bij Kasteel Hoensbroek moeten vanaf dinsdag zelf op zoek naar eten. De gemeente Heerlen heeft een voerverbod in het gebied ingesteld om overlast tegen te gaan.

Volgens wethouder Beheer en Onderhoud Charles Claessens (CDA) is de maatregel noodzakelijk. “We zien dat buurtbewoners de dieren voeren. Daardoor hebben we daar veel overlast van de uitwerpselen. Maar het is ook niet goed voor de dieren.”

Rattenplaag
Ook vreest de wethouder voor een rattenplaag. “De watervogels eten niet al het voer op en dat trekt weer andere dieren aan”, weet de wethouder. “Dat zijn bijvoorbeeld duiven maar ook ratten.” Kasteel Hoensbroek is een van de toeristische attracties van de gemeente Heerlen. Daarom moest er snel iets gebeuren. “Het is een parel in de stad en daar hoort een schonen en veilige omgeving bij. Ook omdat er veel bezoekers komen.”

Extreme maatregel
Het verbod is volgens de gemeente een extreme stap. Maar het kon niet anders. “We hebben de mensen die hier strooien aangesproken. Maar die bewegen niet en blijven de vogels voeren.” Met het verbod kunnen Buitengewone Opsporingsambtenaren de mensen eventueel bekeuren.

Duivenoverlast centrum
Ook in het centrum heeft de gemeente veel last van vogels. Hier komen veel duiven voor. En ook hier zijn mensen die de vogels voeren, het probleem. Toch zal de gemeente in het centrum nog geen voerverbod instellen. “We spreken deze mensen nogmaals aan om hiermee te stoppen. Mocht dat niet helpen, dan kijken we of we hier ook op verschillende plekken een verbod op voeren gaan instellen. Maar zover zijn we nog niet.”

Nuth
Niet alleen Heerlen heeft te kampen met overlast van dieren en ratten. Ook in andere gemeenten zijn er rattenplagen omdat bewoners vogels overdadig te eten krijgen. In Nuth werd onlangs een vijver afgesloten om te voorkomen dat omwonenden eenden voeren.

Tour de L1mbourg vanaf zaterdag op L1 TV. Iedere dag vanuit een andere Limburgse gemeente.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen