De gemeente Heerlen blijkt ongekend populair bij oud-gevangenen. In de afgelopen twee jaar trokken 435 ex-gedetineerden richting Heerlen om hun leven opnieuw op te bouwen.
Dat blijkt uit cijfers van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).
Pleisterplaats Heerlen
Het is niet voor het eerst dat Heerlen een ware pleisterplaats blijkt voor bajesklanten. Ook in 2017 en 2018 was de gemeente 'koploper'. De gemeenten Venlo (310), Sittard-Geleen (230) en Maastricht (225) volgen op gepaste afstand. Daar staat tegenover dat Heerlen relatief weinig echt 'zware jongens' ontvangt; gemiddeld zaten de naar Heerlen verhuisde mensen 136,5 dagen vast.
Sittard-Geleen (169,5), Venray (165,5) en Landgraaf 163,5) huisvesten meer mensen die lang achter slot en grendel zaten.
Vrouwen naar Venlo
Vrouwen vormen een klein percentage van de groep; onder de de 1.784 gevangenisvertrekkers waren 134 vrouwen. De meeste vrouwen zochten een nieuw onderkomen in Venlo (25), maar ook Sittard-Geleen en Roermond (beide 18) bleken in trek. Roermond is ook de nieuwe woonplaats van de meest hardleerse vrouw van het stel; zij kwam voor de derde keer uit de gevangenis.
Nederlandse meerderheid
Bijna driekwart van de ex-gevangenen die zich in Limburg vestigden, is in Nederland geboren. Op ruime afstand volgen 331 mensen die de DJI in de categorie 'overig buitenland' plaatst. Verder trokken er in de afgelopen twee jaar 49 Antillianen, 36 Marokkanen, 22 Turken en 21 Surinamers hun celdeur voor de laatste keer dicht.
Alle cijfers hebben alleen betrekking op de negen gemeenten die meer dan 20 oud-gedetineerden huisvesten.