Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen opnieuw ongekend populair bij oud-gevangenen

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2021 - 7:58

De gemeente Heerlen blijkt ongekend populair bij oud-gevangenen. In de afgelopen twee jaar trokken 435 ex-gedetineerden richting Heerlen om hun leven opnieuw op te bouwen.

Dat blijkt uit cijfers van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Lees ook: Honderden oud-bajesklanten verhuisd naar Heerlen

Pleisterplaats Heerlen
Het is niet voor het eerst dat Heerlen een ware pleisterplaats blijkt voor bajesklanten. Ook in 2017 en 2018 was de gemeente 'koploper'. De gemeenten Venlo (310), Sittard-Geleen (230) en Maastricht (225) volgen op gepaste afstand. Daar staat tegenover dat Heerlen relatief weinig echt 'zware jongens' ontvangt; gemiddeld zaten de naar Heerlen verhuisde mensen 136,5 dagen vast.

Sittard-Geleen (169,5), Venray (165,5) en Landgraaf 163,5) huisvesten meer mensen die lang achter slot en grendel zaten.

Vrouwen naar Venlo
Vrouwen vormen een klein percentage van de groep; onder de de 1.784 gevangenisvertrekkers waren 134 vrouwen. De meeste vrouwen zochten een nieuw onderkomen in Venlo (25), maar ook Sittard-Geleen en Roermond (beide 18) bleken in trek. Roermond is ook de nieuwe woonplaats van de meest hardleerse vrouw van het stel; zij kwam voor de derde keer uit de gevangenis.

Nederlandse meerderheid
Bijna driekwart van de ex-gevangenen die zich in Limburg vestigden, is in Nederland geboren. Op ruime afstand volgen 331 mensen die de DJI in de categorie 'overig buitenland' plaatst. Verder trokken er in de afgelopen twee jaar 49 Antillianen, 36 Marokkanen, 22 Turken en 21 Surinamers hun celdeur voor de laatste keer dicht.

Alle cijfers hebben alleen betrekking op de negen gemeenten die meer dan 20 oud-gedetineerden huisvesten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen