Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen loopt achter met huisvesting vergunninghouders

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 9:31

Het lukt de gemeente Heerlen maar niet om genoeg vergunninghouders aan een woning te helpen.

In de tweede helft van 2020 moest de gemeente eigenlijk 84 vergunninghouders huisvesten, maar er werd voor 35 mensen daadwerkelijk een woning gevonden. Dat is een verschil van 50 vergunninghouders, en daarmee loopt Heerlen achter op schema.

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus van eerder deze maand gepubliceerde cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Negatieve cijfers
Niet alleen Heerlen laat rode cijfers zien, ook andere gemeenten in de provincie. In de tweede helft van 2020 moest de gemeente Weert 31 vergunninghouders huisvesten. In die periode is voor 8 personen een woning gevonden. Ook Leudal (taakstelling 40, huisvestingen 17), Roermond (taakstelling 32, huisvestingen 7), Echt-Susteren (taakstelling 26, huisvestingen 4), Sittard-Geleen (taakstelling 42, huisvestingen 27), Maastricht taakstelling 99, huisvestingen 61) lopen allemaal achter.

Voorlopen
Venray, Beesel, Maasgouw en Brunssum zijn de enige gemeenten die voorlopen op het schema. Echter, Beesel had al op 1 juli drie vergunninghouders meer gehuisvest dan nodig volgens de taakstelling. Daarom begon de gemeente de tweede helft van vorig jaar met een negatieve taakstelling van min drie. In die periode is voor nul mensen daadwerkelijk een woning gevonden.

Peel en Maas en Vaals mogen niet klagen en zitten op schema. De taakstelling komt overeen met de huisvesting.

Landelijk
Landelijk gezien is de achterstand het grootst in Heerlen, Rotterdam, Leeuwarden, Breda, Utrecht en Lelystad. In de laatste zes maanden van vorig jaar wisten zij voor vijftig tot negentig personen te weinig een woning te vinden.

Heel anders is de situatie in Arnhem en Waalwijk. Zij huisvestten eerder al meer statushouders dan nodig, waardoor hun taakstelling voor de tweede helft van 2020 een negatief cijfer was. Toch hielpen ze ook in de tweede helft van het jaar voormalige vluchtelingen aan een huis. Daardoor lopen ze nu nog verder voor. Tilburg moest voor 21 voormalige asielzoekers een passende woning vinden, maar deed dat uiteindelijk voor maar liefst 61 mensen.

Uitdaging voor gemeenten
Het Rijk bepaalt twee keer per jaar voor hoeveel vergunninghouders gemeenten een huis moeten regelen. Dat gebeurt dus aan de hand van het aantal inwoners. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde de huisvesting van vergunninghouders in een Kamerbrief uit november een 'enorme uitdaging voor gemeenten'. Bovenop de coronacrisis speelt met name een tekort aan (sociale) huurwoningen een rol. Ook staat de 'financiële slagkracht van gemeenten onder druk'. In de eerste zes maanden van 2021 moet voor 13.500 voormalige asielzoekers een woning worden gevonden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen