Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen looft architect Jan Stuyt met boek en expositie

Geplaatst opdonderdag 28 oktober 2021 - 22:24

In de archeologische schatkamer De Vondst in Heerlen is een tentoonstelling te zien over de bouwwerken en invloeden van architect Jan Stuyt.

Daarnaast schreef onderzoekjournalist Emile Hollman uit Heerlen een boek over de architect.

Oostelijke Mijnstreek
"Jan Stuyt heeft ontzettend veel voor de Oostelijke Mijnstreek betekend", zegt Hollman. "In Nederland stond hij al bekend als kerkenbouwer, maar hier in het zuiden van Limburg heeft hij veel meer gedaan." Begin twintigste eeuw bouwde hij wijken voor de mijnwerkerskoloniën. Daarnaast ontwierp hij kerken, scholen en grote woonhuizen.

Inkijk
Hollman werkte zo'n twee jaar aan het boek Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad. Het boek en de tentoonstelling vormen samen een project waarbij bezoekers en lezers een inkijk krijgen in wie Stuyt was en wat hij voor Heerlen heeft betekend. "Stuyt kwam rond 1910 naar Limburg en bleef tot ongeveer 1925. In totaal bouwde hij hier zo'n 3500 huizen", vertelt Hollman.

Lees ook: Plannen voor museum architect Jan Stuyt

Tentoonstelling
De tentoonstelling heeft een aantal overeenkomsten met het boek. "Het boek gaat over de persoon Jan Stuyt, wat hij in Limburg kwam doen en of zijn projecten ook daadwerkelijk zijn geslaagd", zegt initiatiefnemer Marcel van der Heyden.

"Maar de tentoonstelling zelf zit anders in elkaar. In een gedeelte van de expositie kijken we naar het historisch perspectief van de tijd. Hoe lag Heerlen er op dat moment bij en wat was hier aan de hand? En een ander gedeelte in de expositie gaat over de gebouwen zelf. Hoe zagen ze eruit, wat is er van over en wat moet er gebeuren om ze weer in de oude staat te krijgen?", legt Van der Heyden uit.

Ere herstellen
Stuyt overleed in 1934. Het valt Hollman op dat in necrologieën en kranten nauwelijks gesproken werd over de waarde van de architect. "Met dit boek en deze tentoonstelling proberen we hem eigenlijk in ere te herstellen."

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en is iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 12:00 en 17:00 uur in De Vondst in Heerlen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen